Ursuleții orfani, vedetele unei platforme video. Cum pot fi salvați cu ajutorul acesteia

Dată publicare: 30-07-2020 17:50
Dată actualizare: 24-02-2021 16:14


Ursuleții orfani sunt vedetele unei platforme video unde pot fi văzuți în ipostaze amuzante.

Platforma a fost înființată de una dintre cele mai mari organizații de protecție a animalelor sălbatice, cu scopul de a strânge fonduri pentru orfelinatul de urși din Bălan, județul Harghita.

Acesta este singurul centru din țară unde puii de urs rămași orfani învață să se descurce în sălbăticie și sunt redați apoi naturii.

Platforma are câteva zeci de filmulețe în care protagoniști sunt ursuleții orfani, găsiți în natură și adăpostiți temporar în centrul de reabilitare din județul Harghita. Accesul la imagini este gratuit, dar spectatorii sunt îndemnați să îi susțină pe simpaticii actori cu bani pentru hrană, medicamente și îngrijire.

Carmen Pădurean, reprezentant WWF România: „Acea vorbă că o imagine face cât 1000 de cuvinte chiar așa este, filmele sunt scurte, tocmai ca să atragă și să îi convingă pe oameni că este o cauză la care ei ar putea să contribuie."

Bogdan Ivănescu, donator: „Vezi, pui mâna aproape, prin intermediul camerei, pe ceea ce se întâmplă acolo și ursuleții îți trezesc simpatia. Normal că te determină să donezi și să ajuți. Am început cu 600 de lei pe lună. Sunt convins că se întoarce înzecit prin reușita proiectului, prin faptul că reușim să readucem înapoi acele animale, pe care, altfel, le-am pierde.”

Înregistrările sunt surprinse în centrul care se întinde pe 20 de hectare de pădure. Imaginile, distractive pentru oamenii de rând, reprezintă un material didactic prețios pentru cercetătorii din domeniu. În plus, toți cei care le privesc învață să aprecieze și să respecte biodiversitatea.

George Bouroș, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice: „Aud că urșii au făcut pagube, au atacat gospodării, urșii au făcut numai rele, dar e foarte important să se vadă și aspectul ăsta, oarecum personificat al ursului. Vezi că ursul nu mai reprezintă doar ursul ăla rău din pădure.Uite, și ursul se joacă, și ursul mănâncă, are și el un bârlog care e casa lui și cumva te asemeni cu el și asta e foarte important pentru conservare."

Peste 200 de persoane s-au abonat, până acum, la această platformă. Înființat în urmă cu 16 ani, centrul din Harghita a reușit să salveze și să redea naturii 150 de ursuleți rămași orfani.