Doi pui de urs orfani au fost salvați de vânători în Vrancea

Ultima actualizare: 08-06-2020 18:03

Doi pui de urs găsiți de localnicii din localitatea vrânceană Vintileasca au fost salvați de vânători și își vor găsi căminul într-un centru de salvare a animalelor sălbatice.

Ursuleții despre care nu se cunoaște cum s-au separat de mama sunt sănătoși. Au fost consultați de un medic veterinar și vor fi transferați până vor ajunge la maturitate în județul Harghita, la centrul de reabilitare a puilor de urs orfani.

Puii de urs rămași singuri hoinăreau cel mai probabil în căutare de hrană. Localnicii din localitatea Vintileasca au anunțat imediat autoritățile.

Reprezentantul fondului de vânătoare, dar și jandarmi, vânători și membri ai unei asociații de salvare a animalelor s-au mobilizat și au reușit să-i captureze pe cei doi ursuleți. 

Animalele au fost preluate de paznicul fondului de vânătoare și închise temporar într-un hambar.

Horia Sandu, reprezentant fond de vânătoare: ”Au fost chemați cei de la organizația ACDB, care are un sediu în Focșani, pentru a-i prelua și a-i reintegra în natură. Prezența urșilor în Vintileasca și în general în zonele urbane limitrofe munților este din ce în ce mai densă și sfătuim oamenii să nu se apropie”.

 

Vor învăța alături de alți pui cum să supraviețuiască în sălbăticie

 

În final, puii au fost preluați de medicii veterinari, care i-au consultat, apoi i-au mutat într-o cușcă spațioasă la un sediu al asociației din localitatea Petrești.

George Vlad, medic veterinar ACDB Focșani: ”Perfectă stare de sănătate, fară niciun fel de problemă medicală. Puișorii au fost preluați și transportați în cadrul centrului de reabilitare pentru faună sălbatică de la Petrești. Aici vor poposi foarte scurt timp, urmând că aceștia să plece mai departe la centrul de reabilitate a puilor de urs orfan de la Bălan, Harghita”.

În următorii doi ani, alaturi de alți ursuleți salvați în diverse împrejurări, puii vor învăța toate deprinderile necesare pentru a se descurca apoi singuri în sălbăticie, ca să fie eliberați în pădure.

Și în județul Argeș jandarmii au avut o misiune destul de dificilă în salvarea unui pui de urs rămas captiv printre stâncile unui traseu de pe Valea lui Stan.

Animalul s-a rănit când s-a zbătut ca să se elibereze și era în șoc hipotermic.

Medicii veterinari l-au tratat și spun că este în afara oricărui pericol. Acum puiul se recuperează la rezervația de ursi din Zărnești.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO