Test iLikeIT. Cât de precise sunt ceasurile inteligente care fac EKG sau măsoară tensiunea
Ceasurile inteligente sunt tot mai populare. Cei mai mulți le folosesc pentru monitorizarea sănătății, de câte ori bate inima pe minut sau câți pași au făcut.
Modelele mai noi merg un pas mai departe și pot face și un EKG sau pot măsura tensiunea arterială. Întrebarea firească: cu ce precizie indică ceasul toate aceste date? Păi am mers la un centru de cardiologie să aflăm.
După telefon, ceasul inteligent este cel mai popular gadget. Îl folosim ca să ne numere pașii, să ne arate mesajele de pe WhatsApp sau doar pentru că arată cool. Unii le folosesc și pentru partea medicală: puls, concentrația de oxigen din sânge sau mai nou EKG!
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dar... Cât de precise sunt aceste ceasuri? Am vrut să aflăm așa că am adus cele mai populare modele la un centru de testare - Samsung Galaxy Watch 4 Classic, Fitbit Charge 5 - un ceas cât o brățară... sau invers, un Garmin Venu 2 care vine cu cel mai nou senzor Garmin, Apple Watch Seria 7 și Huawei Watch 3 Pro.
Și am început cu verificarea funcțiilor adăugate recent. Cel mai nou ceas Samsung știe să măsoare și tensiunea. Ceasul cere să fie calibrat cu ajutorul unui tensiometru medical. Proces care durează.
Şi e valabil chiar şi pentru EKG, testat pe trei modele: Apple Watch Seria 7, Fitbit Charge 5 şi Samsung Galaxy Watch 4.
Așa arată prima electrocardiogramă făcută de un aparat folosit aici, în spitale. Hai să vedem ce rezultate ne dă primul ceas.
Nu e nevoie de senzori sau ventuze pe corp, ci doar de degetul arătător pe buton sau senzori, în cazul Fitbit. Deci, floare la ureche cu toate cele trei dispozitive.
dr. Oman, cardiolog: „Bun, seamănă. Ideea este că o electrocardiogramă este efectuată într-un cabinet care are 12 derivații. Adică noi măsurăm inima din 12 direcții diferite. Noi avem mult mai multe date medicale clinice, care ar putea arăta mult mai multe boli. Aplicația ne arată doar o derivație. Această derivație ne poate da foarte puține informații, doar dacă sunt unele urgente."
Testăm acum acuratețea senzorilor pentru puls și concentrația de sânge. Iar rezultatele sunt asemănătoare cu cele indicate de aparatul medical.
Marian Andrei: "Dacă eşti acasă şi nu te simţi bine, poţi să ai încredere în monitorizarea ceasului."
Ne mutăm acum pe bandă pentru testul de efort. Avem aparatură specială instalată care face și ekg. Aceasta este referința pentru fiecare ceas pe care-l punem la mână. Pentru fiecare am mers aproape 2 minute, în ușoară urcare. Și în acest caz, rezultatele sunt satisfăcătoare.
Marian Andrei: „Toate au stat foarte aproape de valorile arătate de aparatele medicale. Mai puțin fitbit, care la efort a fost cu câteva bătăi bune de ceea ce îmi arăta aparatul medical. În rest, nu sunt bune pentru diagnostic. Nu le folosiți ca să înlocuiți spitalul sau un medic."
Şi e cu atât mai impresionant când cel mai ieftin dispozitiv testat astăzi este 870 de lei şi face şi EKG.