iLikeIT. Ce înseamnă ”cloud gaming”. Cele mai noi jocuri merg și pe laptopurile vechi

Ultima actualizare: 11-12-2021 10:45

8.000 de lei sau 50 de lei? Cât ești dispus să dai pentru cea mai tare experiență de gaming?

Asta promite cloud gaming versus model clasic de PC sub birou: costuri mult, mult mai mici.

Practicy, un abonament, așa cum probabil plătești deja pentru muzică, seriale sau filme. Și te poți juca pe televizor, tabletă, un laptop de acum 10 ani sau chiar și pe cel de la muncă, blocat cu cont de administrator.

Marian Andrei: „Mi se pare fascinant că pot juca un joc care a apărut anul trecut, pe un telefon mobil. Un joc de ultimă generație pe un telefon mobil pentru care acest joc nu a fost conceput. Se mișcă foarte bine, nu există un pic de întârziere, pot juca Assassin's Creed Valhalla sau oricare alt joc abia apărut, oriunde aș fi, singura condiție e să am un ecran cât de cât mare și internet de mare viteză."

În termeni simpli, Cloud Gaming îți permite să închiriezi un PC la distanță și să te joci de pe el. Tu dai comanda, semnalul se duce către un server și ajunge înapoi la tine pe ecran. Acest computer poate fi la Sofia, Frankfurt, Londra sau oriunde există o "fermă de calculatoare". Acesta poate permite apoi accesul la jocurile pe care utilizatorul le are deja cumpărate.

Octavian Fulger, wasd.ro: „Partea mișto a interfeței e că e super simplu de utilizat cu controller, cu mouse și experiența e ca pe consolă, dar foarte ușoară, adică rulează din browser. Și aceeași experiență o ai și pe telefon dacă e pe ecranul întreg. E foarte mișto trecea asta insesizabilă de pe o platformă pe alta. Mi se pare că ăsta e beneficiul real pe care îl aduce Cloud Gaming.”

Phil Harrison, Google Stadia: „Această generație de gaming nu constă într-o cutie. Cu Stadia, centrele de date sunt platformele. Nu există o consolă care limitează creativitatea creatorilor și nici locul de unde gamerii pot juca. Nu există accelerare hardware pe acel laptop iar jocul rulează direct din centrele noastre de date. Apoi este uşor și instantaneu să muți experiența de gaming direct pe telefon. Nicio pierdere în calitate și putem trece direct pe un calculator.”

În 2021 tehnologia a ajuns la un nivel impresionant și asta pentru că internetul rapid e deja peste tot. Dar nu a fost mereu așa. Primul serviciu de cloud gaming, OnLive, a apărut în 2010 și a rezistat doar 2 ani. Asta fiindcă a apărut mult mai devreme decât permitea viteza internetului de atunci. Acum... avem și internet bun și servere capabile să ducă cele mai noi jocuri la super-grafică cu minimum de întârziere.

Christian Beer, PR Manager GeForce: „Apropo, laptopurile sunt cele mai utilizate dispozitive pentru GeForce Now. Când folosești serviciul pe un laptop care are doar o placă video integrate, primești o performanță mai mari de până la 70 de ori. Pe un MacBook air ai o performanță de 13 ori mai mare. Și cu abonamentul 3080, ai parte și de cea mai bună viteză de răspuns."

Totuși, sunt niște condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să ai parte de o experiență optimă. De exemplu nu poți juca competitiv.

Totuși... aceste neajunsuri, să le spunem, sunt doar pentru cei mai exigenți dintre gameri. Pe când oamenii obișnuiți care se joacă 1-2 ore seară pentru relaxare se vor putea bucura de experiență fără probleme.

Octavian Fulger, wasd.ro: "Pentru "Paw Patrol", pentru fiul meu, care s-a jucat acum o lună, e excelent cloud gaming. Că am rezolvat problema, nu trebuie să am un calculator puternic acasă pentru el ca să se joace niște jocuri simple."

Din păcate sunt puține servicii disponibile la noi pentru suntem o piață mică. xCloud de la Microsoft sau PS Now de la Sony sunt două dintre serviciile care nu merg în România.

Tehnologia pentru Cloud Gaming începe să se maturizeze și pot oferi experiență completă fără bătăi de cap. Și nu pleacă nicăieri. Poate în 10 ani va înlocui complet nevoia majorității de a deține fizic un PC de gaming sau o consolă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO