Telefoanele furate nu vor mai avea semnal in nicio retea din Romania
Asa cum se intampla deja in multe tari civilizate, pana la sfarsitul anului, vom avea si noi o baza speciala cu datele de identificare ale telefoanelor pierdute de proprietari.
La cererea titularilor, aparatele vor ramane fara semnal. Pana atunci, posesorii de smart-phone se pot apara cu forte proprii.
Pe piata au aparut zeci de aplicatii. Unele ii ajuta pe utilizatori sa blocheze smart-phone-urile de la distanta, altele, sa stearga datele din memorie. Pentru asta trimit un SMS care contine o parola speciala.
Ce puteti face insa cand hotii scot cartela si o arunca dupa ce au dat lovitura? Daca telefonul are sistem antifurt, orice incercare de acces va fi inregistrata, iar telefonul inteligent il va filma pe hot si va trimite clipul video pe e-mailul proprietarului.
Aplicatia, care nu are nevoie de cartela, incepe sa functioneze chiar de la prima introducere gresita a codului de acces. Softul foloseste camera frontala, adica sunt sanse mari sa pozeze chiar fata hotului.
O astfel de aplicatie costa pana la un euro si jumatate. Aveti grija sa aiba toate setarile potrivite.
PRO sau CONTRA: Este necesar telefonul mobil pentru un copil?
Pentru cei care nu au un smart-phone autoritatile vor pune la punct o procedura speciala in caz de furt.
Pagubitul se adreseaza operatorului si ii prezinta factura de cumparare a telefonului, pentru a demonstra ca este proprietarul de drept. Apoi, operatorul introduce codul IMEI al mobilului intr-o lista speciala.
Daca ati pierdut factura, puteti afla codul IMEI, un fel de CNP al telefonului, daca tastati un cod special - "*# 06#".
Potrivit statisticilor, in Romania sunt blocate anual 30.000 de cartele, dintre acestea 60% sub suspiciunea de furt.