Comisia juridica a Camerei adopta "de principiu" Legea Big Brother. 12 articole raman in discutie

Ultima actualizare: 12-10-2012 15:30
Telefon

Comisia juridica a Camerei a adoptat miercuri de principiu proiectul privind retinerea datelor generale sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si internet.

Anuntul a fost facut de catre secretarul comisiei, deputatul PDL Gabriel Andronache, care a mai precizat ca au ramas 12 articole in discutie.

Proiectul, cunoscut sub numele "Legea Big Brother", a generat numeroase dezbateri. De altfel, un proiect similar a fost declarat neconstitutional, in anul 2009.

Andronache a aratat ca au ramas in discutie articolele importante referitoare la protectia datelor personale, modul in care vor fi utilizate aceste date, care este termenul de stocare. El sustine ca unii deputati intentioneaza sa introduca in mod expres in aceasta lege un amendament care sa interzica furnizarea elementelor de continut al convorbirilor pentru protectia cetatenilor.

"Inca se discuta", a adaugat deputatul PDL.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale, pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. in cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul initiativei legislative.

Proiectul de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie 2011 de catre ministrul Comunicatiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter SRI, scria atunci ziarul "Gandul".

Proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptat pentru prima data de Parlament in 2008, dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".

Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar Valerian Vreme sustinea ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El spunea ca, daca nu se adopta aceasta lege, Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO