Comisia juridica a Camerei adopta "de principiu" Legea Big Brother. 12 articole raman in discutie

Ultimul update: Vineri 12 Octombrie 2012 15:30
Data publicarii: Miercuri 11 Aprilie 2012 15:10
Categorie: Politic
Telefon

Comisia juridica a Camerei a adoptat miercuri de principiu proiectul privind retinerea datelor generale sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si internet.

Anuntul a fost facut de catre secretarul comisiei, deputatul PDL Gabriel Andronache, care a mai precizat ca au ramas 12 articole in discutie.

Proiectul, cunoscut sub numele "Legea Big Brother", a generat numeroase dezbateri. De altfel, un proiect similar a fost declarat neconstitutional, in anul 2009.

Andronache a aratat ca au ramas in discutie articolele importante referitoare la protectia datelor personale, modul in care vor fi utilizate aceste date, care este termenul de stocare. El sustine ca unii deputati intentioneaza sa introduca in mod expres in aceasta lege un amendament care sa interzica furnizarea elementelor de continut al convorbirilor pentru protectia cetatenilor.

"Inca se discuta", a adaugat deputatul PDL.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale, pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. in cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul initiativei legislative.

Proiectul de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie 2011 de catre ministrul Comunicatiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter SRI, scria atunci ziarul "Gandul".

Proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptat pentru prima data de Parlament in 2008, dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".

Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar Valerian Vreme sustinea ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El spunea ca, daca nu se adopta aceasta lege, Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement.

Telefon Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Parlamentarii insista sa cumparam cartele prepay doar cu buletinul. Prevederile unui nou proiect
Parlamentarii insista sa cumparam cartele prepay doar cu buletinul. Prevederile unui nou proiect
Legea privind stocarea datelor despre convorbiri ar putea fi anulata!
Legea privind stocarea datelor despre convorbiri ar putea fi anulata!
Mircea Geoana: Romania risca sa se transforme intr-un
Mircea Geoana: Romania risca sa se transforme intr-un "Small Brother"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Orban: E ”ilogic” să dai jos un premier PSD pentru a pune un alt premier PSD
Codrin Ştefănescu, avertisment despre Consiliul PSD: "Toţi să fie atenţi la Dragnea"
Orban: Alegerile anticipate, cea mai bună soluţie, în cazul căderii guvernului
CCR numește ”absurdă” o modificare PSD-ALDE privind sancționarea corupției
Dan Tudorache: Problema amnistiei și grațierii ar trebui lămurită duminică, la CEX-ul PSD
Tăriceanu susține "soluţia celor două state": Israel şi Palestina
klaus iohannis
Iohannis afirmă că "ar fi hazardat" să spună că România va fi pregătită să intre în zona euro în 2024
Klaus Iohannis, întâlnire ”importantă” cu Theresa May: ”Ca să o încurajez puţin”
USR, discuție cu Tudorel Toader și Viorica Dăncilă. Propunerea făcută pe Justiție
Klaus Iohannis: Ar fi ciudat ca opoziția să renunțe la moțiune
Opoziţia a depus moţiunea "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României”
Preşedintele Klaus Iohannis participă, azi, la Bruxelles, la Summitul Euro