SAUL BASS, cineastul care a revolutionat "deschiderile" de film, sarbatorit de Google cu un Doodle
Google sarbatoreste 93 de ani de la nasterea lui SAUL BASS (1920-1996), cineast american, creator de grafica si efecte speciale printr-un Doodle postat pe pagina de start.
SAUL BASS s-a nascut pe 8 mai 1920, in New York si, in cei 40 de ani de cariera, a lucrat cu cele mai importante nume de la Hollywood, printre acestia numarandu-se regizori ca Alfred Hitchcock, Otto Preminger, Billy Wilder, Stanley Kubrick si Martin Scorsese, el fiind celebrat astazi de catre Google, care a deschis prima pagina cu un Doodle special.
SAUL BASS este cunoscut pentru grafica genericelor sau a secventelor de deschidere de la numeroase filme precum "North by Northwest" si "Psycho". De asemenea, Bass a proiectat unele dintre logo-urile cele mai reprezentative ale unor companii din America de Nord ca AT&T, Continental Airlines sau United Airlines.
SAUL BASS s-a tras din emigranti evrei veniti din Europa de Est, a copilarit in Bronx unde a absolvit liceul "James Monroe". SAUL BASS a inceput sa lucreze la Hollywood in anii '40 ca designer de afise de film. Regizorul Otto Preminger a fost atat de impresionat de munca lui Saul Bass la posterul filmului "Carmen Jones" (1954) incat i-a cerut sa faca secventa de deschidere a filmului. BASS a fost printre primii graficieni chiar si-a dat seama de potentialul creativ al secventelor de inceput si de final ale filmelor.
SAUL BASS a ajuns un nume in industria filmului la Hollywood gratie graficii de deschidere a filmului "The Man with the Golden Arm" (1955), o pelicula despre lupta cu drogurile a unui cantaret de jazz. Imiginile puternice realizate de Bass ce aveau ca tema o mana au facut ca inceputul peliculei sa ajunga o adevarata senzatie in acea vreme.
Saul Bass a creat secvente memorabile si pentru filmele lui Alfred Hitchcock: "North by Northwest" (1959), "Vertigo" (1958), "Psycho" (1960). Munca sa inovativa si revolutionara a facut din Saul Bass un grafician respectat la Hollywood. Spre finalul carierei a fost redescoperit de regizori ca James L. Brooks si Martin Scorsese pentru care a creat secventele de deschidere de la filme celebre ca "Goodfellas" (1990), "Cape Fear" (1991), "The Age of Innocence" (1993) si "Casino" (1995).
Stilul sau de a introduce publicul in atmosfera filmului prin grafica animata sau stilizata puternic din secventa de deschidere a influentat munca artistilor moderni de la Hollywood. Deschiderile de film de la "Catch Me If You Can" (2002), "X-Men: First Class" (2011) si serialul "Mad Men" ii aduc un omagiu muncii lui Saul Bass.
Saul Bass a fost consilier de imagine si de regie la filme ca "Spartacus" (1960) sau "Psycho" (1960) si a regizat cateva scurt metraje si documentare. Singurul lungmetraj regizat de el este un film science fiction numit "Phase IV" (1974).