Rusia se pregătește să blocheze accesul cetățenilor săi la rețele sociale americane precum Facebook și Twitter
Mai mulţi deputaţi ruşi au înaintat joi un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va permite guvernului să restricţioneze accesul online la giganţii americani din ”social media”, acuzaţi de discriminare împotriva organizaţiilor de presă ruse.
Iniţiatorii proiectului, majoritatea din partidul Rusia Unită, aflat la guvernare, spun că au primit plângeri din partea unor instituţii de presă autohtone precum Russia Today, RIA Novosti şi Crimea 24 despre conturi suspendate sau etichetate de către Twitter, Facebook şi YouTube al Alphabet Inc.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Twitter a început în august etichetarea conturilor câtorva organizaţii media ruse cu descrierea ”media afiliate statului”, împreună cu a conturilor conducerii acestora şi ale unor responsabili guvernamentali, o măsură denunţată la acea vreme de Rusia.
”Urgenţa de adoptare a proiectului de lege se datorează numeroaselor cazuri de restricţionare nejustificată a accesului unor cetăţeni ruşi la informaţii în media ruseşti de către anumite resurse internet, inclusiv cele înregistrate în afara Rusiei”, se arată într-o notă explicativă ataşată documentului.
Pentru a intra în vigoare, textul trebuie aprobat mai întâi de Duma de Stat, apoi de Consiliul Federaţiei (camera legislativă superioară) şi ulterior promulgat de preşedintele Vladimir Putin.
Platforma LinkedIn este deja blocată în Rusia
Proiectul prevede că procurorul general şi Ministerul de Externe vor stabili ce resurse internet restricţionează accesul la ”informaţii importante din punct de vedere social pe baza naţionalităţii, limbii sau în legătură cu introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei sau a cetăţenilor săi”.
Organismul de supraveghere a comunicaţiilor, Roskomnadzor, va avea apoi autoritatea de a le bloca total sau parţial.
Rusia a încercat multă vreme să obţină mai mult control asupra utilizării internetului pe teritoriul său.
Serviciul federal de securitate (FSB) a ordonat unora din cele mai mari companii de internet din ţară să îi dea acces continuu la sistemele lor, a relatat site-ul de ştiri The Bell în februarie.
Platforma LinkedIn a Microsoft este blocată în Rusia după ce un tribunal a stabilit că a încălcat o regulă adoptată în 2015 potrivit căreia toate datele despre cetăţeni ruşi trebuie stocate pe teritoriul ţării.