Noi mutații ale coronavirusului descoperite în Siberia. Anunțul autorităților sanitare din Rusia

Ultima actualizare: 17-11-2020 13:38
Medic Siberia
Getty

Apar mutaţii ale coronavirusului în Siberia, a atras atenţia joi şefa autorităţii de protecţie a sănătăţii consumatorilor din Rusia, unde s-a înregistrat un număr record de 442 de decese legate de COVID-19 în 24 de ore, relatează Reuters.

"Vedem anumite schimbări în Siberia care ne permit să presupunem că în această regiune se formează o versiune cu mutaţii specifice" a virusului, a spus Anna Popova, directoarea Rospotrebnadzor, citată de agenţiile de presă.

Ea nu a oferit detalii despre cât de contagioasă sau mortală este considerată a fi mutaţia, dar a precizat că nu ar face virusul mai periculos.

Studiile post-înregistrare pentru al doilea vaccin rusesc anti-coronavirus, dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, sunt în desfăşurare, a confirmat Anna Popova. Autorităţile anunţaseră că ele vor începe duminica trecută.

Mutaţiile apărute la coronavirus nu vor putea influenţa eficienţa vaccinului, a declarat directorul general al Institutului Vector, Rinat Maksiutov, citat de TASS.

Un studiu american din septembrie nu a găsit dovezi concludente care să ateste că mutaţiile fac virusul mai devastator, spunând că gravitatea COVID-19, boala cauzată de coronavirus, este mai puternic condiţionată de starea medicală deja existentă a pacientului şi de moştenirea sa genetică.

Testele clinice ale vaccinului, numit EpiVacCorona, pot fi acum realizate cu voluntari de peste 60 de ani, relevă un registru public, iar directorul institutului a spus că testele pe copii vor începe în decembrie, conform TASS.

A treia fază de şase luni a testului a început luni, implicând 180 de participanţi, conform registrului.

La Moscova, primarul Serghei Sobianin a extins perioada de şcoală online pentru elevii de la clasele 6-11 cu două săptămâni, până la 6 decembrie, spunând că restricţia a fost eficientă în prevenirea răspândirii virusului de la tineri la rudele lor în vârstă.

Departamentul de Sănătate din Moscova a anunţat luni că a trimis medici în oraşul Ekaterinburg din Urali pentru a ajuta la lupta împotriva COVID-19 acolo, lucru pe care l-a făcut şi pentru alte regiuni în perioada primului val al pandemiei, în mai.

Cu peste 1,97 milioane de infectări de la începutul pandemiei, Rusia are al cincilea cel mai mare număr de cazuri din lume, după SUA, India, Brazilia şi Franţa. Numărul total de decese din Rusia a ajuns la 33.931. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu)

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO