Prajituri și sandvișuri imprimate 3D. Cum funcționează proiectul unui start-up românesc

Prajituri și sandvișuri imprimate 3D. Proiectul unui start-up românesc
Shutterstock

Un start-up din România lucrează la o tehnologie inovatoare care poate revoluţiona industria alimentară, prin care pot fi create în format 3D prăjituri şi sandwich-uri personalizate în mai puţin de două minute.

"Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranţa consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software şi este prevăzută cu bariere UV şi cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor. Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicaţie sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit şi ingredientele, obţinând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituţii de învăţământ până la zone cu trafic pietonal intens. Oamenii au nevoie de soluţii care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure şi la produse personalizate în funcţie de nevoile nutriţionale. Tehnologia 3D poate revoluţiona industria alimentară a secolului nostru. A reuşit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală şi chiar vestimentară, şi este doar la început", susţine Mădălina Ilie, fondator Manna Foods Solutions.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, Reebo, imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri şi sandwich-uri "ready-to-eat", personalizate şi controlate caloric de consumator, în mai puţin de două minute.

Reprezentanţii startup-ului românesc precizează că dezvoltă prototipul experimental, fiind, totodată, în etapa de atragere de finanţare pentru prototipul industrial, etapă care pregăteşte producţia în serie şi lansarea soluţiei pe piaţa din România, dar şi din Europa.

Imprimanta alimentară 3D, concepută să funcţioneze în sistem vending-machine, apare în contextul în care devine tot mai important felul în care va arăta alimentaţia viitorului într-o lume dominată de o dezvoltare tehnologică extrem de rapidă, de creşterea accelerată a populaţiei şi schimbări globale dinamice.

Citește și
Casa 3D
VIDEO. Cum arată prima casă ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D. A fost gata în 2 zile

Prototipul Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar - peste 10 comparativ cu 2-3 cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piaţă, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandwich sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire. Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartuşe alimentare, interschimbabile automat, etanşe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8 kg per cartuş, iar din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde, anunţă compania.

Investiţia pentru producţia în serie a imprimantei Reebo implică o sumă ce poate depăşi 25 milioane de euro şi presupune înfiinţarea unei linii de producţie, în mare parte robotizată, care să poată susţine fabricarea imprimantei şi a consumabilelor aferente.

Compania Manna Foods Solutions estimează o valoare de piaţă a imprimantei cuprinsă între 4.000 şi 5.000 euro/unitate, în funcţie de numărul cartuşelor alimentare şi a facilităţilor de utilizare.

Reebo este unul dintre cele opt proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest şi EFSE DF, care se va încheia în iulie, odată cu prezentarea proiectelor în faţa publicului, a juriului, a investitorilor şi specialiştilor din domeniu.

Manna Foods Solutions este un start-up în domeniul foodtech, al cărui obiectiv este să dezvolte inovaţii alimentare ce pot fi aplicate internaţional, în contextul creşterii continue a populaţiei lumii şi a schimbărilor dinamice globale. Recent, compania a obţinut locul 2 pe România la EIT Innovation Prize 2020.

Food & Agri Tech Challenge este o iniţiativă Impact Hub Bucharest şi EFSE DF de susţinere a antreprenorilor care îşi doresc să aducă schimbări în industria alimentară şi în agricultură, prin tehnologii inovatoare. Cu o componentă de bootcamp şi una de pre-accelerator de şase luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat opt startup-uri să înţeleagă mai bine oportunităţile oferite de cele două industrii şi să accelereze procesul de creştere de la idee la prototip validat şi intrare în piaţă.

La finalul lunii iulie 2020, participanţii programului vor prezenta proiectele şi evoluţia lor în cele 6 luni de pre-accelerare în cadrul unei sesiuni de tip demo-day la care vor fi prezenţi mentori şi investitori.

Citește și...
Idee de afaceri în pandemie. Un designer din Rusia face haine digitale
Idee de afaceri în pandemie. Un designer din Rusia face haine digitale

Pandemia şi restricţiile impuse pentru combaterea ei le-au dat multora idei de afaceri care mai de care mai năstruşnice.

VIDEO. Cum arată prima casă ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D. A fost gata în 2 zile
VIDEO. Cum arată prima casă ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D. A fost gata în 2 zile

Continuăm cu o premieră mondială din domeniul construcţiilor. O casă cu parter şi etaj, cu o suprafaţă utilă de 90 de metri pătraţi, a fost scoasă la imprimantă în Belgia! Desigur, cu o imprimantă 3D cu beton, cea mai mare de acest fel din Europa.

Ajutoare importante în lupta împotriva Covid-19. Elevii unui liceu din Constanța fac viziere pentru personalul medical
Ajutoare importante în lupta împotriva Covid-19. Elevii unui liceu din Constanța fac viziere pentru personalul medical

Elevii unui liceu din Constanţa realizează viziere cu ajutorul imprimantelor 3D, iar apoi acestea sunt distribuite personalului medical din judeţ. Ei au făcut până în prezent peste 100 de asemenea viziere.

Recomandări
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Populația Rusiei nu mai vrea război cu Ucraina, pentru că sprijinul opiniei publice „scade substanțial”, arată datele publicate de ministerul britanic al apărării.

Petre Daea: România va consemna în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani
Petre Daea: România va consemna în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

CM 2022 | ACUM se joacă Franța-Polonia: câștigătoarea merge în sferturi
CM 2022 | ACUM se joacă Franța-Polonia: câștigătoarea merge în sferturi