VIDEO. Cum arată prima casă ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D. A fost gata în 2 zile
Continuăm cu o premieră mondială din domeniul construcţiilor. O casă cu parter şi etaj, cu o suprafaţă utilă de 90 de metri pătraţi, a fost scoasă la imprimantă în Belgia! Desigur, cu o imprimantă 3D cu beton, cea mai mare de acest fel din Europa.
Finanţarea pentru acest proiect pilot a venit de la Fondul european pentru dezvoltare regională.
Piet Wielemans, architect Kamp C: "Bine aţi venit! Aceasta este cea mai mare casă din lume ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D, fixă. Am printat această casă cu parter şi etaj. Ce înseamnă asta în construcţii? Zidurile au fost ridicate prin aşezarea unor straturi succesive de beton."
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Gazda este un arhitect de la Centrul pentru sustenabilitate şi inovare în construcţii, din Westerlo, Belgia. El ne invită într-o casă care nu e zidită din cărămizi şi nici nu e făcută din prefabricate... Nici de muncitori nu a fost nevoie... Doar de o imprimantă 3D, care... printează cu beton!
Piet Wielemans, architect Kamp C: "O casă fără finisaje, construită după metodele tradiţionale, ar costa cam 100.000 de euro. Aceasta, "printată", costă mai puţin de jumătate."
Imprimanta controlată de computer a urmat cu cea mai mare precizie proiectul, ridicând zidurile în mai puţin de două zile şi jumătate, mai exact 58 de ore.
Kathleen Helsen, chairman Kamp C: "Cu această tehnică de printare 3D e nevoie de mai puţin material pentru construcţie. Ai nevoie doar de beton şi utilajul de printare."
Casa printată - dau asigurări experţii - este la fel de solidă ca una tradiţională. Iar costurile cu utilajul de printare, e drept foarte scump, pot fi amortizate, după ce mai multe astfel de clădiri vor fi predate la cheie.
Pe de altă parte, susţin specialiştii, nimeni n-ar trebui să se teamă că acestă tehnologie fură locurile de muncă...
Piet Wielemans, architect Kamp C: "Este lipsă acută de muncitori în construcţii. Apoi, este lipsă de locuinţe care pot fi clădite rapid. Iar în viitor se pot crea noi locuri de muncă. Ştiinţa computerelor implicată aici este, de fapt, o joacă de copii. Şi fiul meu de 12 ani poate programa imprimanta aceasta."
Totuşi, ar fi o jucărie cam scumpă pentru băieţelul domnului arhitect. Imprimanta 3D cu beton costă ... 300.000 de euro.