iLikeIT. Produsele și serviciile tehnologice care ne-au uimit în 2022
2022 a fost un an bogat în tehnologii foarte interesante: de la inteligența artificială care generează imagini, până la telefoane mobile care reușesc să facă fotografii foarte bune.
Facem o scurtă recapitulare a câtorva dintre produsele sau serviciile care ne-au lăsat gură cască, la ILIKEIT.
Cred că puțini ar fi putut să ghicească avansurile tehnologice remarcabile pe care le-am văzut anul acesta. Dincolo de telefoane mobile, tablete și laptopuri, avem și câteva tehnologii care ne pot schimba viața în bine.
Anul acesta, am vorbit foarte mult despre Inteligență Artificială.
„Sunt conștient că acest termen este foarte folosit chiar și când nu e neapărat vorba despre Inteligență Artificială, dar cred că este termenul pe care-l putem folosi cel mai ușor ca să explicăm atunci când ceva, din tehnologie, nu este făcut de mâna omului. Ne-au lăsat gură cască Dall-E sau Stable Difussion. Scrii ce vrei să-ți genereze și o face perfect. Stable Diffusion face un lucru similar și o să tot vedem astfel de aplicații funcționând mai bine în noul an. O altă unealtă despre care s-a vorbit mult este ChatGPT, de la OpenAI, care știe să scrie, să rezolve probleme de matematică sau să programeze. Vorbește în foarte multe limbi și sunt puține întrebări la care nu poate să răspundă. Eu am făcut și niște programare cu el”, spune Marian Andrei.
Google’s RT-1 is taking this line of idea to new levels. Their robot has a 7-DOF arm, 2-fingered gripper, and a wheeled base. It can fetch lost sunglasses, tidy up condiments, prepare and restock snacks, and close drawers left open by people in Google’s famed kitchens????. 4/ pic.twitter.com/eLDP37koZL
— Jim Fan (@DrJimFan) December 13, 2022
Tot anul acesta am văzut și debutul misiunii Artemis. Programul spațial Nasa care va aduce din nou oameni pe lună. Misiunea a fost un succes iar capsula a amerizat fără greșeală după ce a petrecut vreo 20 de zile prin spațiu și a ajuns foarte aproape de lună. A fost un test fără echipaj uman. În următorul pas al programului o să vedem și oameni în această capsulă, care va orbita luna apoi se va întoarce pe Pământ.
Un experiment cu rezultate semnificative: fuziune nucleară cu surplus de energie. Fuziunea Nucleară înseamnă că două nuclee atomice cu masă mai mică se unesc pentru a forma un nucleu mai mare. În timpul acestei reacții, o cantitate de energie foarte mare este eliberată. Această energie se produce din diferența dintre masa nucleei finale și masa nucleelelor care au fost unite. Fuziunea nucleară se produce la temperaturi extrem de înalte și presiuni mari. De exemplu, pentru a produce fuziune nucleară pe pământ, trebuie să se creeze un mediu în care nucleele pot fi fuzionate, cum ar fi în interiorul unui reactor de fuziune. E nevoie de o energie foarte mare - în acest experiment s-a folosit un laser. Experimentul a avut loc acum 2 săptămâni și încă nu avem lucrarea publicată așa că nu știm cât de fezabil este deocamdată fuziunea. Posibil să mai treacă niște ani buni până când vom vedea primele reactoare cu așa ceva. Nu sună rău să avem energie la infinit, totuși.
Am văzut și telefoane noi cu camere foto excepționale iar aici iPhone 14 Pro sau Vivo X80, Huawei Mate 50 Pro și Samsung Galaxy S23 Ultra merită toate aplauzele noastre. Telefoanele midrange sunt tot mai performante, deși nu costă o avere. Am văzut și un producător nou, Nothing Phone care a îndrăznit să aducă ceva diferit cu primul lor telefon.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, inteligenta artificiala, telefoane inteligente,
Dată publicare:
27-12-2022 08:29