iLikeIT. Cum arată și cum funcționează roboții care îi pot înlocui pe chelneri
Astăzi vorbim despre roboții care îi pot înlocui pe chelneri și care sunt deja prezenți în unele restaurante din Bucuresti.
Este un proiect pilot, dar sunt patru restaurante din Capitală unde putem întâlni astfel de roboți.
Invitată la iLikeIT, Ana Maria Stancu, consultant în digitalizare, care a explicat cum funcționează și care sunt așteprările acestui proiect:
”Din fericire în România publicul larg este destul de prietenos cu astfel de roboți. Nu ne-am întâlnit cu probleme pe care le auzim în studii că s-ar speria de ei, chiar sunt atracție în locurile în care mergem cu astfel de roboți. Acești roboți nu vin să înlocuiască chelnerii ci vin să îi ajute la munca pe care o fac. Un chelner nu duce doar tavă cu mâncare, el trebuie să socializeze și sa facă vânzări la masa clientului”.
Iulia Ionescu: Ce înseamnă acestă experiență pentru cei care dețin restaurante? Cum sunt costurile?
Ana Maria Stancu, consultant în digitalizare: ”Roboții pot face doar anumite sarcini repetitive. Un robot umanoid nu va putea niciodată să înlocuiască o persoană cu totul pentru că persoana respectivă poate să îndeplinească mai multe sarcini în cursul unei zile. Este o problemă cu găsirea personalului în restaurante și în același timp trebuie să treacă prin mai multe procese de învățare, iar roboții pot face acest lucru mult mai simplu”.
Iulia Ionescu: Proprietarii de restaurante au fost deschiși la această idee?
Ana Maria Stancu: ”Unii dintre ei au fost deschiși și chiar le-a plăcut ideea. Toată lumea este atrasă de roboți încă nu am ajuns la faza la care să ne temem că ne vor lua locurile de muncă”.
Iulia Ionescu: Care sunt procedurile pentru a beneficia de un astfel de robot?
Ana Maria Stancu: ”Noi vindem astfel de roboți, dar și închiriem. Oferim un serviciu integrat și ne pliem pe cerințele clientului”.