ILikeIT. Centrul din România unde îşi ţin datele peste 100 de companii din toată lumea

×
Codul embed a fost copiat

Google, Amazon, Facebook și Microsoft dețin, împreună, 1.200 de petabiți de date, conform BBC. Adică 1.2 milioane de terabiți. Unde un terabit înseamnă 1000 de gigabiți.

 

Ceva mai mult decât capacitatea de stocare a unui PlayStation 5, care se oprește la vreo 825 de giga pe SSD. Ne plac calculele, dar și mai mult ne place să înțelegem cu adevărat ce e în spatele lor. Și, evident, să putem explica.

Mi-am propus, astăzi, să vă răspund la o întrebare primită des, mai în glumă, mai în serios: „Ce este acela un cloud?" Acest serviciu virtual, pentru care plătim tot mai mult atunci când ne trimitem amintirile la păstrat.

Unde sunt ținute toate pozele pe care nu îndrăznim să le ștergem? Cine are grijă să le putem accesa oricând? Am mers, așadar, în unul dintre cele mai mari centre de date de la noi, din România. Poate o să vă pară mic în comparație cu ceea ce au Google sau Microsoft, dar esențial e că tot mai multe companii aleg țara noastră drept destinație sigură pentru informații delicate. Avem net bun, curent ieftin și, mai ales, profesioniști. Așadar, cum funcționează și cum arată un cloud, în forma sa fizică, vedeți chiar acum!

Citește și
Românii vor avea cărţi de identitate noi
Ministrul Digitalizării, despre noile cărți de identitate electronice ”cu cip”: ”Datele noastre vor fi în cloud”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Data centerul din România, investiție de 4 milioane de euro

Alecs Neacșu: „La ce o să vedem aici, investiția se ridică undeva la 3-4 milioane de euro de-a lungul timpului.”

800 de metri pătrați de servere și sisteme inteligente de mentenanță și monitorizare. Datele virtuale extrem de prețioase a mai bine de 100 de companii din Franța, Italia, Marea Britanie, Egipt sau România sunt păstrate aici, în unul dintre cele mai mari centre din țara noastră.

Alecs Neacșu: „Vorbim despre cel mai mare furnizor de servicii de securitate și antivirus, care acum are și o prezență mondială, vorbim de clienți din food and beverage, lanțuri de supermarket-uri, de hipermarket-uri, vorbim de clienți care folosesc la rândul lor servicii de web hosting. Avem practic din toate industriile clienți. Automotiv, este, la fel, o industrie din care avem foarte mulţi clienţi.”

Un centru de date este un spațiu extrem de bine protejat din toate punctele de vedere. Nu oricine poate intra în locurile în care am filmat noi.

Alecs Neacșu: „Noi suntem aici practic într-o bulă care funcționează autonom, indiferent de condițiile exterioare. Pe noi nu se surprinde faptul că pică curentul în zonă sau că nu mai avem energie electrică de la furnizorul de electricitate. Suntem pregătiți pentru toate scenariile”

Inima centrului de date este o cameră tehnică de unde este asigurată constant alimentarea cu energie electrică. Puterea activă din această încăpere este de 1 MEGAWATT pe oră, iar consumul lunar de energie electrică este echivalent cu cel a mai bine de 2400 de case din România.

Internetul este folosit la potențialul său maxim, aici. Asta înseamnă un transfer de date de 100 GB pe secundă, în multiple conexiuni.


Soluția inovativă anti-incendiu

Informațiile de pe telefoanele, laptop-urile, tabletele sau chiar ceasurile noastre inteligente sunt păstrate – atunci când alegem această opțiune și nu o stocare locală – într-un astfel de centru de date.

Aici sunt stocate pozele sau documentele din celebrul CLOUD, iar definiția este foarte simplă. Este un sistem fizic de virtualizare și protejare a serviciilor pe care le accesăm zilnic. Centrul de date este practic locul unde trăiește internetul.

Alecs Neacșu: „În momentul ăsta temperatura este undeva la 22 de grade C și atunci de ce este atât de frig? Pentru că presiunea aerului, presiunea cu care este împins aerul condiţionat este foarte puternică.”

Iulia Ionescu: Și voi trebuie să asigurați fluxul ăsta?

Alecs Neacșu: „Ăsta este scopul acestei incinte, pe care noi o numim o incinta de aer rece. Practic acest flux este asigurat continuu. Aparatele de aer condiționat trag aerul cald, care provine de la servere, îl răcesc, este suflat prin podea și absorbit apoi de servere, încălzit și circuitul ăsta se reia la nesfârșit.”

Iulia Ionescu: Și aici ce avem?

Alecs Neacșu: „Aici avem cilindri cu gaz inert. Gazul din interiorul acestor butelii, care este ținut la o presiune de 300 de bari, se deversează în atmosferă și absoarbe oxigenul într-o cantitate astfel încât omul mai poate respira aici. Gazul se numește INERGEN, este un compus din AZOT, DIOXID DE CARBON ȘI ARGON.”

Iulia Ionescu: Și este o modalitate prin care serverele pot supravieţui unui incendiu?

Alecs Neacșu: „Da, supravieţuiesc! Nu se opresc, iar focul se stinge!”

Un risc pe care și-l asumă tot mai multe companii din Europa Centrală și de Est. Preferă să-și găzduiască datele virtuale la noi, pentru că îi costă mai puțin decât în alte părți. Prețul energiei electrice este încă la jumătate în comparație, de pildă, cu Marea Britanie și Germania, iar internetul nu doar că este ieftin, ci și rapid. Suntem pe locul patru în lume la acest capitol.
Deloc de neglijat este și resursa umană: românii sunt foarte bine pregătiți.


Alecs Neacșu: „Practic aici avem condensatoarele, unităţile de aer condiţionat, cele care ajuta la răcirea freonului, care asigura răcirea aerului de către unităţile de aer condiţionat, cât şi generatoarele Diesel, cele mari de aici și cele două mari, albastre, din partea cealaltă. Generatoarele asigură alimentarea cu energie electrică în momentul în care rămânem fără alimentarea cu energie electrică de la furnizor, de la rețea.”

Microsoft are un centru de date subacvatic


Și mai impresionante sunt, însă, centrele de date ale marilor companii ale lumii. Microsoft are peste 200 de astfel de puncte pe tot globul. Inclusiv...sub apă, în Atlantic, în dreptul coastei Scoției.

De ce sub apă? Este mai ieftin, per ansamblu. Consumul de energie necesară pentru menținerea centrului este scăzut – temperaturile mici, de pe fundul Oceanului, fac ca răcirea artificială să nu mai fie necesară.


Unul dintre cele mai mari și sigure centre de date din lume este deținut însă de Google. Pe întinderea unui mic orășel sunt găzduite informații virtuale de la mai bine de 20 de milioane de companii și peste un miliard de utilizatori.

Interesant este că deşi datele s-au înmulţit masiv, în ultimii ani, avem parte de foarte multă inovaţie în centre, ceea ce duce la costuri tot mai reduse. Sigur, mai este mult până când operaţiunile şi mentenanţa se vor apropia de ideea de sustenabilitate. Doar compania Alphabet, care deţine Google, consumă aproape 13 terrawaţi oră în 2019.

Ultimii ani au adus, însă, pe lângă achiziții de energie regenerabilă, multe soluții pe bază de inteligență artificială. Așa că, deși ne aflăm în punctul logic în care centrele de date găzduiesc cea mai mare cantitate de informații din istorie...consumul de curent reprezintă doar 1 procent din totalul global, la fel ca acum...10 ani. O spun tot cei de la Google.

Şi nu putem ignora nici oportunităţile de pe piaţa de muncă. Facebook, Amazon, Apple şi Microsoft investesc miliarde de dolari în fiecare an în pregătirea angajaţilor din centrele de date şi deschiderea unor noi staţii. Google, de exemplu, a anunţat că va angaja peste 10 mii de oameni doar anul acesta peste dezvoltarea unor puncte autonome. 7 miliarde de dolari va cheltui pentru asta. O sumă mare pentru noi, dar o investiţie pe termen lung pentru ei. Asta dacă luăm în calcul faptul că centrele de date pun acum bazele inovaţiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
iLikeIT. De la 1 iunie, Google Photos nu mai este gratuit. Ce variante de stocare în cloud avem
iLikeIT. De la 1 iunie, Google Photos nu mai este gratuit. Ce variante de stocare în cloud avem

De la 1 iunie 2021, Google nu mai oferă stocare gratuită și nelimitată pentru fotografii. Așadar, zeci de milioane de utilizatori vor fi nevoiți să plătească un abonament lunar, dacă vor să păstreze în siguranță toate amintirile.

Ministrul Digitalizării, despre noile cărți de identitate electronice ”cu cip”: ”Datele noastre vor fi în cloud”
Ministrul Digitalizării, despre noile cărți de identitate electronice ”cu cip”: ”Datele noastre vor fi în cloud”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a dat noi detalii, miercuri seara, despre schimbările care se vor produce în România după introducerea noilor cărți electronice de identitate - așa numitele buletine cu cip.

Platforma de jocuri Google Stadia, disponibilă în România. Cum poate fi accesată
Platforma de jocuri Google Stadia, disponibilă în România. Cum poate fi accesată

Platforma de jocuri Google Stadia este disponibilă şi în România, aceasta fiind un serviciu de tip cloud, ce permite celor interesaţi să joace numeroase jocuri video.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.