Ministrul Digitalizării, despre noile cărți de identitate electronice ”cu cip”: ”Datele noastre vor fi în cloud”

Dată publicare: 07-04-2021 23:03
Dată actualizare: 08-04-2021 13:09


Românii vor avea cărţi de identitate noi

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a dat noi detalii, miercuri seara, despre schimbările care se vor produce în România după introducerea noilor cărți electronice de identitate - așa numitele buletine cu cip.

 

 

Ministrul a explicat că trecerea de la actualele cărţi de identitate la cardurile electronice este posibil să dureze "câţiva ani” până când ”buletinele” din prezent vor fi complet înlocuite de cele noi, electronice.

Un „cloud guvernamental” cu datele cetățenilor deținute de instituțiile statului va fi creat, iar fiecare dintre acestea va avea acces pentru obținerea de informații. Aici se vor regăsi și datele de identitate ale românilor, a anunțat Ciprian Teleman.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării mai susține că acest cloud va găzdui date din domenii precum justiţie, muncă, sănătate, afaceri interne sau afaceri externe, iar administraţiile financiare, secţiile de poliţie sau alte structuri ale instituţiilor publice pot interoga date în această bază informativă.

În cloud-ul guvernamental vor fi introduse datele deţinătorilor de cărţi de identitate clasice şi electronice, deopotrivă.


„Foarte pe scurt, cloud-ul guvernamental este un sistem, un sistem mare. Structura lui grafică seamănă cu un cloud (...) de fapt sunt trei niveluri structurale. Înseamnă un nucleu de date de bună calitate pe care le pot folosi alte instituţii prin intermediul unor centre de date care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Ele sunt datele statului, integritate înseamnă că nu pot fi contestate. (...) Aceste instituţii interconectate între ele şi care pot transfera date se leagă de asemenea şi folosesc date din acest nucleu central”, a declarat Ciprian Teleman, miercuri seară, la Digi 24, citat de news.ro.

Acesta a precizat că, indiferent dacă un cetăţean român va avea carte de identitate clasică sau document de identitate electronic, datele sale vor fi în acea mare bază de date.

Ministrul a menţionat că oamenii nu vor putea refuza introducerea datelor personale în acest aşa-numitul cloud, pentru că "e evidenţa populaţiei".

„Oricum ar fi, ori cu această nouă carte de identitate, ori cu aia veche, datele noastre vor fi în acest cloud guvernamental. Cartea de identitate permite autentificarea rapidă în acest spaţiu şi accesul la datele fiecărei persoane", a menţionat Teleman.

 

 

 

Sursa: Pro TV