iLikeIT. Cât de folositor este un telefon flexibil. Bătălia dintre smartphone și tabletă
Telefonul flexibil. Pe alocuri, sunt atât de lungi, încât par neverosimile. Noile Sony Xperia spre exemplu, cu proporții 21:9 s-ar preta mai degrabă la o transformare în dispozitive cu clapetă, dacă ne întrebați.
Altfel ies din orice buzunar, oricât de adânc.
Tocmai această problemă trebuie rezolvată rapid de gaşca flexibilă. Diagonala telefoanelor moderne le face imposibil de folosit cu o singură mână. Știm diagonala optimă pentru butonat de la Steve Jobs, care a insistat ani de zile că iPhone-ul să nu depăşească cei 9 centimetri ai lui 4S.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la iPhone 5 încoace am sărit însă rapid peste 4 și 5 inci, iar astăzi înotăm într-o mare de ecrane de peste 6 inci. 15 centimetri!
Modele precum Galaxy Note, iPhone cu Plus în coadă sau Huawei Mate plus cohorta de telefoane mari din ce în ce mai accesibile au dus aproape de extincție tabletele. iPad-ul a fost un hit de vânzări ani buni. Astăzi, abia, abia se dă şi la 330 de euro!
Ce să mai spunem de Samsung și Huawei, care încearcă să vândă tablete pentru cei interesați de filme și muzică ori de productivitate. Apple chiar oferă o tabletă pentru profesioniști, numită iPad Pro, care se dovedește însă flexibilă într-un mod greșit.
Cu toate acestea, ideea unui ecran mare pe care să îl poți lua oriunde rămâne valoroasă. Totul se vede mai bine - iar aici nu ne limităm la poze şi filme.
Or...nici măcar phabletele, adică smartphone-urile mai mari nu se descurcă tocmai bine când deschidem două ferestre. Nu să aerisim, ci să lucrăm! Ne trezim brusc cu două ecrane mici în faţă şi din cauza diagonalei, cât, mai ales, din cauza proporţiei ecranului.
Ca să poată mări ecranele, producătorii le-au lungit, însă oamenii preferă ecranele mari pentru toate cumpărăturile importante iar cele mai pătrate, se dovedesc și cele mai utile pentru productivitate. Pe un ecran mare și înalt încap pagini web întregi, dar la nevoie se pot deschide și 3 aplicații simultan. Nu e de mirare că tocmai asta propune și Samsung cu Galaxy Fold.
Galaxy Fold promite, așadar, că aduce un ecran și mai mare decât Galaxy Note în buzunarele noastre. Rămâne de văzut însă cât de fiabil. Momentan este un prototip spectaculos, care atrage curioșii în standuri, însă nu poate fi butonat de nimeni.
George Buhnici: "În spatele acelor panouri de plexiglass se află prototipurile telefoanelor 5G, flexibile de la Huawei. Cele mai scumpe device-uri arătate în ziua lansării. Sute de jurnalișți vor să pună mâna pe ele, dar se mulțumesc doar cu poze deocamdată. Le vom vedea în viața reală de pe la jumătatea anului 2019. Vor fi folosite la început pentru teste de rețea și experimentare. Mie îmi e teamă în viața de zi cu zi de cele 100 de piese care formează o balama foarte sofisticată. Nu vrei să scapi din mâna un telefon de 2300 de euro cu o balama formată din 100 de piese.”
Interesul este enorm, pe măsura prețului am putea spune. Huawei Mate X este cu 600 de dolari mai scump decât rivalul Galaxy Fold de la Samsung. Ambele concurează, oricum, cu cele mai puternice laptopuri de pe piață - pe care le-aţi văzut, de altfel, săptămâna trecută, la iLikeIT. Primele modele vor fi disponibile peste cel mult trei luni. Mergem, deci, la bancă să....
Marian Andrei: ”Dar stai! Nu da încă banii pe un telefon flexibil. Nici eu nici George nu am pus mâna pe el. Proaspătul lansat Huawei Mate X e acolo într-o vitrină, nimeni nu are voie să se atingă de el cu excepția CEO-ului Richard Yu. Este acest telefon util? Nu știu să-ți zic. Ieși mult mai ieftin dacă-ți cumperi cel mai puternic telefon de pe planetă, indiferent că vorbim de un model Apple, Samsung plus o tabletă, chiar și iPad PRO. ”
Acest telefon nu face altceva decât să fie spectaculos și plătind peste 2000 de euro pe unul nu faci altceva decât să plătești un bilet pe rândurile din față la un spectacol al tehnologiei… Sau ceva de genul acesta.
Începem să ne lămurim, așadar, că noile telefoane flexibile vor să fie și smartphone-ul pentru toată ziua şi să se transforme pe loc în tabletă la nevoie. Întrebarea este... nu dacă ni le dorim, ci cât de fiabile vor fi.
Nu credem că ați auzit prea multe despre ei, dar Royole au fost primii cu un telefon cu ecran flexibil. Prototipul lor a atras jurnaliștii ca la miere în cadrul târgului din Las Vegas din ianuarie, însă slăbiciunile primei generații se vedeau prea ușor cu ochiul liber.
Ecranele flexibile nu se îndoaie, ci se împăturesc cu o buclă în dreptul balamalei. Sunt gândite să reziste la mii și mii de deschideri și închideri, însă pe noi ne stresează cuta care se vede pe toate prototipurile.
Tehnologia există de ani buni. Chiar și Nokia promitea așa ceva în vremurile bune.
Cel mai mult s-a petrecut în laboratoare în ultimii zece ani pentru perfecționarea acestor balamale sofisticate menite să deschidă și să fixeze ecranele.
Toți cei pe care i-am întrebat spun că telefoanele flexibile sunt făcute să încaseze și câte un șoc, dar căzăturile le pot fi fatale. Cu zeci de piese în aceste angrenaje, e suficient un chix minor pentru a compromite dispozitivul, care, altfel, costă cât o vacanță exotică la 5 stele, pentru 2 persoane.
Important de reținut este că inovațiile vin întotdeauna cu riscuri. Trebuie, deci, să îi apreciem pe cei care fac primul pas.
Telefonul flexibil este de acum o realitate datorită Samsung și Huawei, și va fi îmbunătățit și rafinat, iar prețurile vor scădea în timp, până când vor concura cu adevărat smartphone-ul obișnuit. Pe moment, plaja 1500-2300 rămâne un vis frumos pentru omul de rând, care ar alege mai degrabă să cumpere separat și telefon și tabletă și laptop în același buget.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, smartphone, marian andrei, george buhnici, galaxy fold,
Dată publicare:
02-03-2019 10:19