iLikeIT. Cum poate revoluționa tehnologia 5G industria muzicală

×
Codul embed a fost copiat

5G este cel mai important subiect de discuţie de la Mobile World Congress 2019.

Avem telefoane mobile 5G disponibile pe piaţă, dar şi soluţii penru care promit conexiuni la internet chiar şi de 10 ori mai rapide decât ceea ce folosim azi chiar în România.

5G promite să ne scape şi de cablurile de pe stradă. George Buhnici vine cu mai multe detalii, urmează iLikeIT.

5G este pasul firesc după 4G, reţeaua de telefonie mobile pe care o folosim acum. 5G vine cu viteze de descărcare de peste 2 Gigabaitzi, până la maximum 10. În acest fel, reţelele nu vor mai ceda rapid la meciurile de fotbal, de exemplu. Nouă tehnologie nu e doar pentru smartphone-uri, ci şi pentru televiziune sau pentru comunicarea între obiecte, în casele inteligente. Poate fi folosită chiar şi în fabrici, pentru dialogul dintre roboţi.

Aşa arată un apel video prin 5G. Şi oricât m-aş strădui să explic diferenţă importantă dintre 4G şi 5G nu o puteţi înţelege cu adevărat decât dacă ajunge s-o şi folosim.

Citește și
drone de transport pasageri
iLikeiT. Chinezii vor să înlocuiască maşinile cu drone de transport pasageri

Aşa arată nişte telefoane de teste care vor fi folosite pe parcursul anului 2019. Însă, cele din 2020 când le vom folosi în viaţa reală vor arăta ceva mai subţiri. Dar, haideţi să vă arăt o chestie la care ţin de mult. Uite iconiţa. Aşa arată iconiţa de 5G pentru un telefon mobil. Aşa arată o antenă care hrăneşte un semnal pentru că nu există o licenţă disponibilă.

Tehnologiile de reţea 5G sunt diferite de tot ce era înainte, reţelele GSM, 2G, 3G şi 4G. Întotdeauna am încercat să îmbunătăţim reţelele pentru viteza, dar acum 5G încearcă să rezolve o problemă şi mai mare. Viteza avem, dar cum facem să avem viteză pentru mulţi şi repede. Aceasta este provocarea acestei generaţii.

Telefoanele mobile cu tehnologia 5G sunt deocamdată foarte scumpe. Modemul măreşte preţul chiar şi cu 300 de euro, în unele cazuri. Dar asta nu înseamnă că nu putem beneficia de viteze rapide acasă. Plus că, datorită 5G, am putea avea internet nelimitat, în abonamente mai ieftine.

Oricât de tare ne incita ideea de a avea 5G pe telefon, înainte de a avea telefoane 5G s-ar putea să primim de la operator o astfel de cutie. Această cutie se numeşte CPE şi poate fi furnizată de toţi operatorii care vor avea licenţe 5G, pentru că înlocuiesc toate cablurile de care vei avea neovie deodată.

De-aici înainte în loc de fibră sau cablu de reţea sau de televiziune, vei avea o astfel de cutie care va comunica cu stâlpul din apropiere sau localitate şi o să-ţi aducă în casa viteze comparabile cu fibră. Ceea ce până acum era imposibil prin tehnologie 4G. Aveam ceva viteza acolo dar timpul de răspuns era destul de slab.

Partea mai distractivă a spectrului 5G este că orice aparat din casa poate fi conectat de-acum la internet.

Acesta este Balong 5000 iar cei de la Huawei susţin că în momentul acesta este cel mai rapid modem 5G de pe planetă. Ai nevoie de un astfel de chip într-un telefon, într-un laptop, maşina sau frigider dacă vrei să-l faci 5G. Şi nu este ieftin. Implementarea nu înseamnă doar chipul ci toată infrastructura.

De aceea, până când facem toate telefoanele şi toate echipamentele din jurul nostru conectate am o idee, soluţie şi arată cam aşa. În primul rând acestea sunt CPE-urile pentru casă prin care facem wi-fi. Iar atunci când suntem în mişcare putem să folosim un astfel de hot-spot portabil. Are baterie şi şi modem 5G şi face wi-fi de jur împrejur.

Chiar şi maşinile pot fi conectate la 5G . De altfel, conceptul de "vehicul care se conduce singur" depinde de această reţea.

Promisiunea 5G nu este doar de viteză pe telefonul mobil ci şi că poţi conecta multe dispozitive la internet într-o reţea mică. Vorbesc de sute chiar mii de dispozitive cum ar fi maşini, semafoare sau chiar haine, că maşinile de exemplu să vadă unde sunt muncitorii. Şi dacă toate aceste lucruri vi se par science-fiction să nu uităm cât de repede am trecut de la 3G la 4G şi de la FullHD la 4K.

Tehnologia 5G poate revoluţiona inclusiv industria medicală. În China, de exemplu, medicii veterinari au reuşit să opereze astfel un animal aflat într-un spital la 50 de kilometri distanţă.

Tranziţia către 5G va fi progresivă, prin ofertele operatorilor. În ţara noastră au avut deja loc teste, iar spre sfârşitul anului vom avea o reţea funcţională în câteva oraşe.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Chinezii ar fi modificat genetic creierele unor gemene. Ce putere au fetiţele
Chinezii ar fi modificat genetic creierele unor gemene. Ce putere au fetiţele "mutant"

Lulu şi Nana, două gemene ale căror gene au fost modificate de savanţii chinezi înainte de naştere pentru a fi rezistente la HIV, ar beneficia de fapt de un efect secundar neşteptat.

iLikeiT. Chinezii vor să înlocuiască maşinile cu drone de transport pasageri
iLikeiT. Chinezii vor să înlocuiască maşinile cu drone de transport pasageri

Jucatorii din tehnologie s-au lăudat, în Las Vegas, cu vehicule ce ne vor ajuta, în viitorul apropiat, să traversăm Bucureștiul în câteva minute.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.