Facebook își face "Curte Supremă". Ce rol are
Facebook a anunțat, miercuri, că a pus bazele funcționării unui ”Consiliu de supraveghere” independent, care va lua decizii cu privire la conținutul postat pe platforma de socializare.
Gigantul media susține că noul organism, care va avea între 11 și 40 de membri, va avea rolul de a dicta hotărâri definitive în litigii privind conținutul de pe Facebook, dr și de a influența noile politici de conținut.
Care este rolul Oversight Board
Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial, Facebook subliniază cum va funcționa acest Consiliu de supraveghere, pe care presa internațională îl numește "Curtea Supremă a Facebook".
Potrivit regulamentului de funcționare, Consiliul de supraveghere va avea următoarele sarcini:
- Revizuierea deciziilor privind conținutul pe Facebook
- Modificarea deciziilor Facebook atunci când este necesar
- Este o autoritate independentă de compania Facebook
Astfel, litigiile care nu se sting după ce trec prin toate procedurile Facebook existente, vor ajunge în fața Consiliului de supraveghere.
Potrivit comunicatului citat, Facebook controlează ce cazuri sunt supuse atenției Consiliului, însă membrii acestuia vor decide, la rândul lor, dacă vor analiza sau nu un anumit caz.
Responsabilii companiei americane prevăd că acest Consiliu va analiza doar câteva zeci de cazuri pe an, focusul fiind doar pentru acele situații în care o decizie ar fi în beneficiul utilizatorilor.
"Decizia Consiliului de supraveghere va fi obligatorie, chiar dacă eu sau oricine de la Facebook nu suntem de acord cu aceasta. Consiliul va folosi valorile noastre pentru a informa asupra deciziilor sale și pentru a explica raționamentul său, într-un mod care să protejeze confidențialitatea oamenilor", a declarat Mark Zuckerberg legat de activitatea Consiliului.
Consiliul, finanțat de Facebook
Facebook susține că acest Consiliu va fi independent, însă a creat în acest scop un fond care va fi finanțat de companie, urmând ca gestionarea acestuia să se facă de către persoane numite tot de Facebook.
În legătură cu acest aspect, experți au pus la îndoială independența Consiliului, scrie BBC.
"Facebook nu are un tribunal. Singurul vot care contează este cel al principalului acționar, Mark Zuckerberg. Această "Curte supremă" a Facebook invocă toate artificiile și circumstanțele practicii judiciare actuale, fără însă nici o responsabilitate față de cetățeni", crede Bernie Hogan, specialist în cadrul Oxford Internet Institute.