Experiment românesc. Cât rezistă SARS-COV-2 pe pâinea ambalată şi pe cea neambalată

Ultima actualizare: 25-09-2020 20:01

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată chiar și 3 ore.

Reprezentanții ROMPAN susțin însă că și în pandemie cea mai cumpărată pâine este cea mai ieftină, care nu are niciun ambalaj. Iar medicii spun că virusul nu se transmite pe cale digestivă, dar ne putem infecta dacă ducem mâna la ochi sau la nas, de pildă, după ce am atins pâinea sau ambalajul cu virus.

Pâinea ambalată din rafturi poate fi atinsă de mai multe persoane în fiecare zi. La apăsarea cu degetele, pe pungă se transfera tot felul de particule şi grăsimi, care pot rămâne pe ambalaj şi 3 zile, arata un studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Bucureşti. Pâinea este însă protejată de folie.

Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.

Cornelia Nechita, Uunivesritatea București: "Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată."

Client: "Am cumpărat şi din aia, acum am luat din asta de la raft, neambalata în plastic.
Reporter: "Nu va temeți că ar putea fi contaminată cu noul virus?"
Client. "Poate fi contaminată... dar se şi poate dezinfecta ambalajul de plastic când ajungi acasă."

Clientă: "Ambalajul nu permite altora să pună mâna pe produs. Teoretic, dar până la ambalare nu ştiu ce s-a întâmplat."

Inclusiv medicii infecţionişti recomanda populaţiei să cumpere doar produse ambalate în această perioadă.

Adrian Marinescu, medic infecționist: "Sigur că transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este că aceste alimente să fie ambalate."

Pe de altă parte, cel mai recent studiu făcut de ROMPAN, arata ca romanii prefera totuşi pâinea neambalata, cumpărată direct din brutarii. În acelaşi timp este şi cea mai accesibilă ca preţ. De pildă, o franzelă albă, de 300 de grame, costa în jur de un leu, în funcţie de producător.

Aurel Popescu, președinte ROMPAN: "Spune că este un studiu comandat, ca alţii au interese să li se vândă lor pâinea şi că nu a văzut pe nimeni să se infecteze de la pâinea din brutarii. ca în Franţa se vând baghetele la fel dintotdeauna. Ca oamenii au încredere şi pâinea din brutarii e sigură pt consum."

În brutării, cei care pregătesc şi vând pâinea nu sunt obligaţi să poarte masca, pentru că lucrează la temperaturi ridicate şi depun efort. Pun totuşi franzelele în pungi subţiri atunci când le dau clienţilor.

Fiecare roman consuma în medie în jur de 78 de kilograme de pâine pe an.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO