Un bărbat a sunat la 112 când a picat Facebook și nu își mai putea contacta soția
Facebook este cea mai utilizată rețea socială de la noi. Peste 12 milioane de români au conturi pe Facebook și Instagram și cel puțin jumătate folosesc și Whatsapp.
Luni seară, când rețelele deținute de gigantul Facebook au căzut, mulți români s-au întors la sms-uri, dacă nu s-au mutat pe aplicațiile concurente - Twitter și TikTok sau Telegram. Site-urile și antreprenorii care depind de promovarea online pe Facebok și Instagram au înregistrat scăderi mari de trafic.
Ore în şir, milioane de utilizatori au dat refresh încontinuu aplicaţiilor de Facebook şi Whatsapp.
În acest timp, pe Twitter şi TikTok era festival de glume şi ironii.
Însă un bărbat din Reşita a luat situaţia în serios. A sunat la 112 când a văzut că nu îşi mai poate contacta soţia prin reţelele de socializare. Bărbatul a primit avertisment, iar responsabilii i-au explicat că această situaţie nu este o urgenţă.
Alţi utilizatori de Facebook au revenit la mesajele clasice pe telefon.
„Chiar vorbeam cu o prietenă ca e destul de ciudat să vorbim acum prin mesaje, având în vedere că noi vorbim de obicei pe reţelele de socializare", spunea o tânără.
„Într-un fel a fost o mică pauză de la tot ce se întâmplă pe lângă mine", mărturisea altcineva.
Toate transmisiunile live s-au oprit luni seară, site-urile media, sau de vânzări, dependente de vizibilitate pe Facebook şi Instagram, au înregistrat scăderi de trafic, iar jocurile în care care autentificarea se face prin contul de Facebook nu s-au mai deschis.
Dragoş Stanca, specialist social media: „Însemna pentru unii dintre cei care se bazează excesiv poate pe traficul din social media o pierdere de până la jumătate din traficul normal din respectiva zi. Este şi un semnal de alarmă pentru orice companie care este prea dependentă de Facebook, să înţeleagă că este o vulnerabilitate şi că este o bună oportunitate să îşi reconsidere strategia, pentru că vulnerabilităţi ca acestea vor mai apărea, cu siguranţă."
Psihologii spun că cele şase ore fără aceste aplicaţii au arătat şi dependenţa noastră de a fi permanent conectaţi cu ce se întâmplă online. Dar şi cum s-a modificat modul de comunicare cu apropiaţii, pentru că ne-am obişnuit să vorbim cu familia şi prietenii mai mult pe Whatsapp.
Yolanda Crețescu, psiholog: „Reţelele au devenit singurul nostru mod de socializare. Cel mai important e să ne păstrăm utilitatea gadget-urilor în viaţă, dar să ne găsim fericirea, serotonină şi din altă activităţi şi să ne păstrăm în contact real."
Facebook este cea mai folosită aplicaţie de români, 12,2 milioane au conturi. Urmează Youtube, TikTok, Instagram şi pe ultimul loc, Twitter.