Facebook, Instagram şi Whats App au picat cu o zi înainte de audierea unei foste angajate în Congresul american

Ultima actualizare: 05-10-2021 15:54
facebook
StirilePROTV

Milioane de conturi ale utilizatorilor Facebook, Instagram şi Whats App din întreaga lume au fost inactive ieri timp de șapte ore, în mai multe țări, inclusiv în România.

Aplicația de mesagerie și reţelele sociale operate de compania lui Mark Zuckerberg au întâmpinat aceste probleme cu o zi înainte de audierea unei foste angajate Facebook în Congresul american. Femeia acuză compania că pune profitul înaintea "binelui public".

Utilizatori din întreaga lume nu au mai putut accesa de aseară, până după miezul nopţii, conturile de Facebook, WhatsApp şi Instagram. Toate folosesc aceeaşi infrastructură. Experții în securitate, care au monitorizat situația, au spus că problema ar fi fost declanșată de o eroare de configurație.

Doug Madory, Director of Internet Analysis: "Serverul DNS pe care Facebook îl foloseşte ca să traducă elemente precum site-ul Facebook.com într-o secvenţă numerică din care un computer poate aduce date - acea traducere DNS nu a funcţionat, pentru că serviciile DNS ale Facebook au fost inaccesibile".

În timp ce conturile de pe cele trei platforme erau blocate, numeroși internauţi au folosit Twitter pentru a comunica. Iar oficialii companiilor lui Mark Zuckerberg au prezentat scuze pentru cele întâmplate pe aceeaşi platformă.

De această dată, reţelele au început să funcţioneze după aproape 7 ore. În 2019 însă, Facebook și celelalte două aplicații nu au putut fi accesate la nivel mondial mai bine de 14 ore.

Blocajul care a afectat platformele s-a produs la o zi după ce o fostă angajată a Facebook a lansat acuzaţii grave la adresa companiei. Aceasta susţine că pe reţeaua socială sunt tolerate mesajele care incită la ură şi violență, pentru că aduc profit.

Frances Haugen, fostă angajată Facebook: "Au existat conflicte de interese între ceea ce este bun pentru public și ceea ce este bun pentru Facebook, iar Facebook a ales, din nou și din nou, să-şi optimizeze eforturile pentru propriile interese".

În vârstă de 37 de ani, Frances Haugen a ocupat poziţia de manager de produs la Facebook din 2019 până în anul acesta, în mai, când a părăsit compania fondată de Zuckerberg. În interviul acordat postului american CBS, femeia a spus că şefii Facebook erau conştienţi de impactul negativ al platformelor asupra tinerilor şi că are documente care dovedesc asta.

Frances Haugen: "Versiunea de Facebook care există astăzi ne distruge societatea. Facebook şi-a dat seama că dacă schimbă algoritmul pentru a-l face mai sigur, oamenii vor petrece mai puţin timp pe reţea, vor exista mai puţine accesări ale reclamelor, iar compania va face mai puţini bani".

Astăzi, fosta angajată Facebook va fi audiată în Congresul american.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO