După ce a dat afară 11.000 de oameni, Mark Zuckerberg a aflat că unii angajați Facebook rămași sunt plătiți să stea degeaba
”Anul eficienței" al Meta, așa cum l-a anunțat Mark Zuckerberg, începe într-o notă ineficientă. Astfel, după ce a concediat 11.000 de oameni, Facebook constată că angajații care au rămas sunt plătiți să nu facă nimic și va face noi concedieri.
Gigantul tehnologic Meta, care a concediat 11.000 de persoane în noiembrie 2022 și a promis că 2023 va fi un "an al eficienței", se pregătește pentru o nouă rundă de concedieri, care ar putea face ravagii în productivitatea unora dintre echipe, a relatat sâmbătă Financial Times, citând doi angajați familiarizați cu situația, potrivit Business Insider.
În ultimele săptămâni, a existat o lipsă de claritate în ceea ce privește unele bugete Facebook - care ar trebui să fie finalizate în mod normal până la sfârșitul anului - și numărul viitor de angajați.
Prin urmare, proiectele și deciziile care, de obicei, durează câteva zile pentru a fi aprobate, durează acum și o lună, au declarat angajații Meta pentru FT.
Acest lucru a făcut ca unii angajați să facă "zero muncă", deoarece managerii nu au putut să își planifice programul.
"Sincer, este încă o harababură", a declarat un angajat: "Anul eficienței începe cu o grămadă de oameni care sunt plătiți să nu facă nimic".
Măsurile de strângere a curelei de la Meta urmează după ce CEO-ul Mark Zuckerberg a recunoscut că a supraestimat boom-ul comerțului electronic și a fost nevoit să taie locuri de muncă ca "ultimă soluție".
Peste 100.000 de angajați concediați în 2023 de companiile din tehnologie
El nu este singurul. Sectorul tehnologic a fost implicat în concedieri de amploare, care au afectat până acum peste 100.000 de angajați din 340 de companii de tehnologie în 2023, potrivit trackerului layoffs.fyi.
Și chiar și veștile despre noi reduceri de locuri de muncă la gigantul tehnologic nu au venit ca o surpriză.
Meta a semnalat în comunicatul privind rezultatele din al patrulea trimestru, la 1 februarie, că este posibil să efectueze noi concedieri. Iar personalul Meta, neliniștit, s-a pregătit pentru o nouă rundă de reduceri de locuri de muncă chiar înainte de anunțul privind câștigurile, a raportat Kali Hays de la Insider.
Dorința de eficientizare a Meta a determinat chiar compania să ceară unor manageri și directori să treacă la roluri individuale - sau să părăsească compania, a raportat și Bloomberg.
"Lucrăm la aplatizarea structurii noastre organice și la eliminarea unor straturi de conducere intermediară pentru a lua decizii mai rapid, precum și la implementarea unor instrumente de inteligență artificială pentru a-i ajuta pe inginerii noștri să fie mai productivi", declarase Zuckerberg în cadrul teleconferinței cu analiștii privind câștigurile Meta pentru trimestrul al patrulea, pe 1 februarie.
Vânzările Meta au depășit așteptările
Aceste reduceri radicale de locuri de muncă și incertitudinea care a urmat au dus la perturbări majore în viețile angajaților afectați, dintre care unii au apelat la rețelele de socializare pentru a relata despre evenimentul care le-a schimbat viața.
În ciuda prețului uman, măsurile de reducere a costurilor luate de Meta par să dea rezultate - vânzările sale din trimestrul al patrulea, de 32,2 miliarde de dolari, au depășit estimările analiștilor.
Acest lucru a sporit încrederea investitorilor, ceea ce a făcut ca prețul acțiunilor Meta să crească cu aproape 45% până acum în acest an - adăugând aproximativ 19,1 miliarde de dolari la averea netă a lui Zuckerberg, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Zuckerberg își trage cea mai mare parte a averii sale dintr-o participație de 13% în Meta, potrivit Bloomberg.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: facebook, angajati, meta, concedieri,
Dată publicare:
14-02-2023 12:42