Directiva drepturilor de autor. Ce se va întâmpla cu MEME-urile și GIF-urile

27-03-2019 18:34


Au apărut reguli noi pentru internet, odată cu votul în Parlamentul European a Directivei privind drepturile de autor.

Vorbim despre o adevărată reformă, prin care platforme precum Facebook, Google sau Youtube devin responsabile pentru ce încarcă utilizatorii. În acest fel, creatorii de filme sau de muzică ar trebui să fie plătiţi pentru munca lor. Pe de altă parte, există voci care vorbesc despre cenzură. Meme-uri, GIF-uri sau simple fotografii ale utilizatorilor ar putea fi blocate abuziv de platforme.

Directiva privind drepturile de autor, votată de Parlamentul European, îi protejează pe cei care creează conţinut, de la fotografii, muzică şi filme, până la diferite texte. Ei vor putea negocia să fie plătiţi de platforme, după ce vor avea o evidenţă mai clară a folosirii muncii lor. Sunt excluse explicit materialele cu scop educativ, informaţional sau parodiile.

Ștefan Turcu, reprezentant al Comisiei Europene în România: ”Cetăţenii beneficiază, în mod evident, în continuare, ba aş spune şi mai mult de libertatea de exprimare. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă vor să parodieze, să critice, să facă recenzii, pot folosi de acum încolo tot ce ne distrează pe noi în online, adică meme-uri, GIF-uri, parodii, scurte materiale video pe diferite reţele de socializare.

Totuşi, unii experţi în domeniu spun că Directiva le impune platformelor să creeze filtre prin care să identifice încălcări ale drepturilor de autor. Aşa ar putea avea probleme şi utilizatorii obişnuiţi.

De exemplu, dacă voi posta pe o reţea socială o fotografie cu mine îmbrăcată într-un tricou cu un personaj cunoscut din desenele animate, este posibil să fie ştearsă de platformă.

Sistemul de inteligenţă artificială ar putea să recunoască personajul şi să spună că încalc drepturile de autor, care aparţin producătorului de desene animate. În acest caz, ar trebui să fac o reclamaţie în care să spun că utilizarea este privată şi nu folosesc imaginea personajului pentru a câştiga bani.

Bogdan Manolea: ”La ora actuală nu este niciun filtru care să poată să facă distincţia asta şi nu cred că va reuşi prea curând. Nu poate să facă distincţia între o caricatură şi real, între ceea ce este umor şi ce nu este, între utilizare comercială şi necomercială, între utilizarea în scop educativ sau scop de informare vs. o copie pe care o faci pentru a câştiga bani.

Textul adoptat de Parlamentul European trebuie să fie aprobat şi de Consiliul Uniunii Europene în săptămânile următoare. Apoi, statele membre au la dispoziţie 24 de luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!