Amenda uriașă pe care o riscă magazinele care încă folosesc pungi din plastic
De la 1 ianuarie, o directivă europeană interzice categoric vânzarea pungilor din plastic. Dacă supermarketurile s-au conformat, micile magazine și vânzătorii din piețe încă folosesc aceste pungi.
Spun că vor să termine stocul și, după aceea, vor cumpăra pungi biodegradabile. Amenzile pot ajunge până la 25.000 de lei.
Toate ţările din Uniunea Europeană trebuie să renunţe la pungile din plastic. În România, supermarketurile nu s-au mai aprovizionat cu ele încă de la 1 iulie, iar de la 1 ianuarie 2019 ar fi trebuit să dispară definitiv de pe piaţă. Însă magazinele mici încă le mai vând.
Cumpărător: „Încă mai folosiţi pungi din plastic, deşi am înţeles că nu mai este voie.”
Vânzătoare: „Dacă nu ar fi bune nu s-ar mai da."
Comerciant: „Am înţeles că, până mai avem câteva, până terminăm stocul, ce-am avut înainte de Revelion, putem folosi. Avem şi tipurile noi, deja. Astea-s vechi şi astea-s noi. "
Vânzătorii estimează că până săptămâna viitoare vor scăpa de stocul de pungi de plastic şi le vor înlocui cu cele din hârtie sau materiale biodegradabile. Cel puţin aşa promit.
Vânzător: „O să le înlocuim, mi se pare ceva normal, cu alea ecologice.”
Reporter: „După ce terminaţi?”
Vânzător: „Da, după ce le terminăm pe astea."
Vânzătoare: „Astea sunt ultimele, că nu mai avem de unde să luăm.”
Printre clienţii din pieţe cei mai în vârstă folosesc sacose din material textil.
Clientă: „Se spală, sunt uşor de împachetat, o duci în mânuţă fără nici un fel de problemă."
Unii au dezvoltat chiar o afacere şi confecţionează sacose din bumbac pe care le vând ca pe un accesoriu chic.
Andreea Sivac, reprezentant atelier: „Din bumbac netratat, neînălbit, nevopsit. Trei săculete de dimensiuni diferite care se pretează cântăririi produselor alimentare - de la fructe, legume, seminţe, avem chiar săculete pentru produse de panificaţie.”
Proprietarele unei librarii din Timişoara vând doar pungi din pânză. Garda de Mediu şi Protecţia Consumatorului urmează să în control prin magazine şi să aplice sancţiuni.
Până acum, în fiecare an în România ajungeau pe câmp peste o mie de tone de pungi de plastic, adică peste 500 de milioane de bucăţi.
Uniunea Europeană ne impune ca până în 2020 să reciclăm jumătate din plasticul pe care îl aruncăm, iar până în 2025, toate ţările membre ar trebui să renunţe la astfel de produse din plastic: farfurii, tacâmuri sau pahare. Le vom înlocui teoretic cu produse din materiale reciclabile, mai scumpe, dar mai sănătoase pentru mediu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!