Scandal la Directiva împotriva spălării banilor. Deputații au votat de 2 ori, pentru ca legea să fie adoptată

×
Codul embed a fost copiat

Scandal la Camera Deputaților, după ce majoritatea parlamentară a respins prin vot proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, susținut de PSD. 

Proiectul de lege transpune mai multe directive europene referitoare la combaterea spălării banilor.

Parlamentarii au votat de două ori, după ce, prima dată, această directivă a fost respinsă. Astfel, la primul vot s-au înregistrat 163 de voturi ”pentru”, 115 voturi ”contra”, 4 ”abțineri” și 2 voturi nule.

Pentru adoptarea legii era nevoie de 165 de voturi ”pentru”.

Citește și
justitie UE
România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE din cauza măsurilor privind spălarea banilor
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Apoi, votul a fost reluat, în ciuda protestelor parlamentarilor din USR, care i-au acuzat de ”hoție” pe cei din PSD-ALDE.

Astfel, la al doilea vot s-au înregistrat 170 ”pentru”.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut reluarea votului la proiectul legii privind combaterea pe motiv că au fost "colegi în sală care nu apărut la vot".

"Proiectul de lege a fost adoptat. V-aţi bucurat prea devreme", a afirmat preşedintele de şedinţă Florin Iordache.

Deputat USR: ”Dragi colegi, ce ați făcut astăzi aici va intra în istorie. Stimate domnule președinte, astăzi v-ați bătut joc de tot ceea ce înseamnă parlamentarism în România. Să vă fie rușine tuturor celor care strigați astăzi acolo, pentru că ați făcut niște trucuri murdare. Ați venit, ați manipulat opoziția ... Domnule Suciu, fiți atent că vă spun astăzi aici, pentru că ceea bce ați făcut astăzi aici va intra în istoria parlamentarismului din România și veți fi tot timpul ... (i se taie microfonul, n.red.)”

Florin Iordache intervine: ”Mulțumesc mult, declar ședința închisă.”

La rândul său, fostul președinte al PSD Victor Ponta l-a acuzat pe Liviu Dragnea că este direct responsabil de această situație. ”S-a votat din nou și au mai furat câteva voturi, cât să spună că a doua oară a trecut! Aici nu mai e vorba de atacat la CCR - aici trebuie să vină procurorii să îi lege pe cei care fură voturi chiar în plenul Camerei Deputaților! Dragnea e recidivist”.

Victor Ponta, Liviu Dragnea

Președintele PSD Liviu Dragnea a susținut că votul care s-a reluat miercuri în Camera Deputaților pentru legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor ar fi fost și din cauza unei defecțiuni la consola de vot, posibil de la ”o mână criminală”.

România ar fi riscat să plătească amenzi de milioane de euro dacă nu se aproba legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, care să transpună o directivă europeană veche de trei ani.

Comisia Europeană ne-a avertizat de mai multe ori că suntem în întârziere, dar cum autoritățile de la București nu au reacționat, ne-a trimis în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. În al 12-lea ceas, șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, și mai mulți miniştri au mers la Bruxelles să discute despre situația României.

Textul adoptat pe articole, luni, prevedea interzicerea emiterii de acţiuni la purtător şi ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului, printre care şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, toţi beneficiarii.

Conform unui amendament stabilit luni în Comisia juridică, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, sunt exceptate de la aceste prevederi şi nu vor fi entităţi raportoare.

Potrivit textelor adoptate, la data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice emiterea de noi acţiuni la purtător şi efectuarea de operaţiuni cu acţiunile la purtător existente, sub sancţiunea nulităţii absolute.

"Acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi convertite în acţiuni nominative şi actul constitutiv actualizat va fi depus la Oficiul Registrului Comerţului. Deţinătorii cu orice titlu de acţiuni la purtător le vor depune la sediul societăţii emitente în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. La data expirării termenului, consiliul de administraţie al societăţii va înscrie pe titluri şi în registrul acţionarilor numele, prenumele, codul numeric personal şi domiciliul acţionarului persoană fizică, sau denumirea, sediul, numărul de înmatriculare şi codul unic de înregistrare ale acţionarului persoană juridică, după caz. Acţiunile la purtător nedepuse la sediul societăţii emitente se anulează de drept la data expirării termenului prevăzut, cu consecinţa reducerii corespunzătoare a capitalului social. Neîndeplinirea, până la expirarea termenului, a obligaţiei de conversie de către societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni atrage dizolvarea acestora. La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii", prevede textul adoptat, potrivit Agerpres.

Deputaţii au mai decis ca persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante să fie considerate persoane expuse public în sensul acestei legi. Aceştia sunt: şefi de stat, şefi de guvern, miniştri şi miniştri adjuncţi sau secretari de stat, membri ai Parlamentului sau ai unor organe legislative centrale similare, membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, membri ai curţilor supreme, ai curţilor constituţionale sau ai altor instanţe judecătoreşti de nivel înalt ale căror hotărâri nu pot fi atacate decât prin căi extraordinare de atac, membri ai organelor de conducere din cadrul curţilor de conturi sau membrii organelor de conducere din cadrul consiliilor băncilor centrale, ambasadori, însărcinaţi cu afaceri şi ofiţeri superiori în forţele armate, membrii consiliilor de administraţie şi ai consiliilor de supraveghere şi persoanele care deţin funcţii de conducere ale regiilor autonome, ale societăţilor cu capital majoritar de stat şi ale companiilor naţionale, directori, directori adjuncţi şi membri ai consiliului de administraţie sau membrii organelor de conducere din cadrul unei organizaţii internaţionale.

Astfel, a fost înlocuit termenul de "persoane expuse politic" cu cel de "persoane expuse public".

Membrii familiei persoanei expuse public sunt, în sensul prezentei legi, soţul persoanei expuse public sau concubinul acesteia/ persoana cu care aceasta se află în relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, copiii şi soţii ori concubinii acestora, persoanele cu care copiii se află în relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, părinţii.

Textul proiectului mai prevede că aceste persoane nu mai sunt considerate expuse public după împlinirea unui an de la data la care persoana a încetat să mai ocupe o funcţie publică importantă.

Entităţile raportoare aplică, în plus faţă de măsurile-standard de cunoaştere a clientelei, măsurile suplimentare de cunoaştere a clientelei în toate situaţiile care, prin natura lor, pot prezenta un risc sporit de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, inclusiv în cazul tranzacţiilor sau relaţiilor de afaceri cu persoanele expuse public sau cu clienţi ai căror beneficiari reali sunt persoane expuse public, inclusiv pentru o perioadă de cel puţin 12 luni începând cu data de la care respectiva persoană nu mai ocupă o funcţie publică importantă.

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor transmite lunar către ANAF rapoarte pentru tranzacţii cu sume în numerar, rapoarte privind transferurile externe în şi din conturi şi rapoarte privind activităţile de remitere de bani primite de la entităţile raportoare care au obligaţia transmiterii informaţiilor respective către Oficiu.

PNL este constrâns să nu voteze proiectul, a declarat, la dezbaterile generale din plen, deputatul liberal Ioan Cupşa, adăugând că textul propus este absolut incorect, afectează societatea civilă, asociaţiile şi fundaţiile care prestează servicii sociale.

"Aţi decis să loviţi tocmai în cei care sunt partea frumoasă a societăţii civile. Fiecare asociaţie trebuie să identifice, să raporteze fiecare tranzacţie pe care o vor face prestând un serviciu social vreunui beneficiar social. Organizaţiile şi fundaţiile sunt oprite în a da un randament maxim, este o birocraţie excesivă", a spus Cupşa.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că la dezbaterea proiectului a fost decisă "o mică modificare care rezolvă problema a 19 ONG, dar lasă problema a zeci de mii de ONG".

"În această dezbatere, reprezentanţii autorităţilor au vorbit mai tot timpul pe lângă textul pe care îl veţi vota. Potrivit textului adoptat, toate ONG vor trebui să raporteze beneficiarul real. (...) O problemă foarte mare pentru toate ONG nu a fost rezolvată, deci nu putem vota o astfel de lege", a spus deputatul UDMR.

Şi USR a criticat proiectul de lege, Stelian Ion afirmând că este o lege periculoasă.

"S-a introdus un instrument de constrângere a asociaţiilor şi fundaţiilor. Dacă asociaţiile şi fundaţiile nu vor face pe placul puterii, puterea va aplica amenzi care le pot desfiinţa", a adăugat Stelian Ion.

În replică, deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei juridice, a precizat că cele două directive europene trebuiau transpuse pentru că termenul a fost depăşit.

"Atunci când transpunem o directivă înainte de termen, avem o marjă naţională. Depăşind termenele, trebuie transpusă ad literam", a susţinut Halici.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
România, pe cale să fie amendată de UE după ce Guvernul a ”uitat” să aplice o directivă europeană
România, pe cale să fie amendată de UE după ce Guvernul a ”uitat” să aplice o directivă europeană

România riscă să plătească amenzi de milioane de euro pentru că nu a aprobat o lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, care să transpună o directivă europeană veche de trei ani.

România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE din cauza măsurilor privind spălarea banilor
România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE din cauza măsurilor privind spălarea banilor

Ţara noastră va fi trimisă în faţa CJUE pentru neadoptarea celei mai recente directive privind combaterea spălării banilor. De asemenea, riscăm să plătim şi o amendă consistentă.

Tăriceanu și Dragnea, proiect legislativ pentru declasificarea deciziei CSAT privind combaterea corupţiei
Tăriceanu și Dragnea, proiect legislativ pentru declasificarea deciziei CSAT privind combaterea corupţiei

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au depus pentru dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă o propunere legislativă vizând declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor.

Statul ar putea confisca banii trimiși de românii din diaspora, dacă nu sunt justificați cu acte
Statul ar putea confisca banii trimiși de românii din diaspora, dacă nu sunt justificați cu acte

Guvernul a adoptat legea conform căreia românii care transferă peste 2.000 de euro vor fi raportaţi la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.