Decizie istorică în domeniul tehnologiei: Apple renunță la Intel
În conformitatea cu zvonurile din ultimele luni, Apple a anunțat în cadrul WWDC că va lansa sisteme Mac cu procesoare create in-house, în defavoarea Intel, scrie TheWallStreetJournal.
În cadrul conferinței, compania și-a expus planul pentru înlocuirea procesoarelor X86 produse de Intel cu procesoare ARM proprii. Aceste procesoare vor fi echipate pe viitoarele generații de sistem Mac și vor fi compatibile cu toate aplicațiile curente produse de către Apple.
Scopul celor de la Apple prin această tranziție este de a crea procesoare foarte puternice, dar semnificativ mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele pe care le găsești în prezent pe Macbook, iMac, Mac mini sau Mac Pro. Este însă important de reținut că această distanțare de Intel se va petrece pe parcursul mai multor ani, iar noul tău sistem cu procesor Intel va avea parte de numeroase actualizări, în continuare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Până la finele acestui an, vor fi anunțate primele Mac-uri cu noile procesoare create de Apple. Acestea se vor pupa de minune cu viitorul macOS Big Sur. Ca un detaliu interesant, o mare parte din efortul tehnic menit să faciliteze tranziția la noul hardware a fost deja făcut de Apple. Din acest motiv, aplicații pretențioase precum Final Cut Pro, Microsoft Office și întreaga suită Adobe Creative Cloud sunt deja compatibile cu procesoare Apple pe arhitectură ARM.
Un alt avantaj major al acestei schimbări majore ține de librărie de aplicații pe care o vei avea la dispoziție pe Mac. Ca referință, în Mac AppStore vor ajunge toate aplicațiile de iPhone și iPad, pentru co vor putea fi rulate cu un efort minim din partea dezvoltatorilor. Instrumentele necesare vor fi incluse în Xcode 12.
Tranziția de la o platformă la alta ar trebui să se finalizeze în următorii doi ani, dar, pentru un moment, Apple va continua să ofere sisteme noi cu procesoare Intel, chiar și din generații care nu au ajuns încă în lumina reflectoarelor.
Mutarea aceasta va mai însemna că orice aplicație de iOS sau iPad va funcționa nativ pe MacOS, Apple având astfel un ecosistem unificat, fără nici un fel de diferență la nivel software și hardware. Tot ce se va schimba este forma în care ecosistemul este prezentat.
Sursa: The Wall Street Journal
Etichete: apple, iphone, ipad, mac, Intel,
Dată publicare:
23-06-2020 16:52