De ce nu mai pot folosi muzică pe Instagram și Facebook utilizatorii din România. Care sunt soluțiile
Utilizatorilor de Instagram și Facebook din România și Italia le-a fost limitat accesul la muzică, pe cele două rețele sociale. Compania care deține platformele n-a mai ajuns la o înțelegere cu cei care gestionează drepturile de autor.
A fost un conflict între două companii, despre asta este vorba, între Meta și compania care gestionează drepturile de autor pentru piesele din Italia și din România.
Sunt mai multe companii care fac asta la nivel global și sunt împărțite cumva pe teritorii, pentru că sunt foarte mulți artiști care trebuie îndreptățiți, cumva, de aceste utilizări ale creatorilor de conținut pe rețelele sociale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Și aș începe cu o explicație simplă, pentru cei care nu au observat această schimbare, care poate au fost mai puțin activi pe rețelele sociale.
Iată ce spune notificarea pe care am primit-o mai toți în ultima săptămână:
”Din păcate, nu am reușit să reînnoim parteneriatul cu SIAE. Protejarea drepturilor de autor ale compozitorilor și artiștilor este o prioritate pentru noi. Drept urmare, nu vom mai pune la dispoziția utilizatorilor lucrări cu licență SIAE în biblioteca muzicală a rețelele sociale Meta. Suntem de părere că susținem industria muzicală prin faptul că le permitem utilizatorilor să distribuie și să interacționeze pe platformele noastre prin muzică pe care o preferă, care contează pentru ei. Avem în continuare contracte muzicale în peste 150 de țări și sperăm să reușim să ajungem cu SIAE la un acord care să funcționeze pentru toată lumea.”
Practic, am fost anunțați că toate piesele gestionate de această companie, mă rog, nu este chiar o companie, SIAE, este vorba despre cei din Italia, care gestionează drepturile de autor pentru artiștii și producătorii muzicali din Italia și din România, și, din păcate, ei nu au mai ajuns la o înțelegere cu Meta, compania care deține Facebook și Instagram.
Au fost cumva nevoiți să accepte situația, și anume faptul că Meta nu mai pune la dispoziția noastră, a creatorilor de conținut, piesele gestionate de către ei.
Acum avem și un răspuns care a venit din partea companiei Meta și ei au explicat poziția lor în această situație, în situația în care Societatea Italiană a Autorilor și Editorilor a fost nevoită să accepte ce s-a întâmplat.
Ei bine, Meta spune că din păcate nu au reușit să reînnoiască parteneriatul cu SIAE și tocmai pentru că țin foarte mult la protejarea drepturilor de autor ale compozitorilor și ale artiștilor, au luat decizia de a nu mai publica în biblioteca lor muzicală aceste piese, tocmai pentru a nu neîndreptăți pe nimeni. Totuși, sunt deschiși la ideea de a mai găsi o soluție care să fie convenabilă pentru toată lumea.
Foarte important este că în această situație sunt neîndreptățiți artiștii, nu doar creatorii de conținut. Gândiți-vă că ei câștigau o sumă destul de frumoasă, atât ei, cât și producătorii muzicali, în urma folosirii acestor piese, și drept urmare au fost nevoiți să accepte situația și pe teritoriul României și al Italiei.
În momentul de față, noi, creatorii de conținut sau utilizatorii de Instagram și Facebook suntem nevoiți să acceptăm situație și să ne reorganizăm cumva activitatea din online.
Acum, când intrăm în arhiva noastră video, vom vedea că piesele, din păcate, nu mai sunt disponibile și suntem nevoiți să le schimbăm. Putem să facem asta și adăugând propria noastră voce. Sau putem să căutăm o piesă care este disponibilă acum în biblioteca muzicală a aplicației a Instagramului.
Și mai există și varianta în care putem să lăsăm lucrurile așa și să așteptăm, să vedem ce se întâmplă.