Cum s-au folosit tinerii americani de TikTok ca să compromită un miting al lui Donald Trump
Până pe 15 septembrie, aplicaţiile chinezeşti TikTok şi WeChat trebuie să îşi găsească noi proprietari. Dar nu orice fel de proprietari, ci unii americani. În caz contrar, vor fi interzise pe teritoriul Statelor Unite.
Administraţia Trump acuză că aceste rețele sociale spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului, într-un context de tensiuni comerciale şi politice cu China.
Între timp, Microsoft este deja în negocieri pentru achiziţia aplicației TikTok.
Cu peste un milliard de utilizatori în întreaga lume, aplicația TikTok este folosită mai ales de tineri care dansează, mimează interpretarea unor hituri ori se țin de farse. De pildă, cu ajutorul acestei rețele sociale, s-au organizat luna trecută tinerii americani ca să compromită mitingul electoral al lui Donald Trump care a avut loc in Oklahoma.
Deţinută de Bytedance, TikTok este prima aplicaţie chinezească devenită o senzaţie la nivel global.
Datele colectate de TikTok sunt similare celor adunate de Facebook ori Google. Te localizează, ştie ce filmuleţe cauţi pe internet, ce urmăreşti şi ce distribui. Toate informaţiile ajută ca algoritmul folosit de TikTok să-i provoace utilizatorului o oarecare dependentă.
Selina Wang James: "Am şi eu TikTok instalată pe telefon. Pe ea găseşti o mulţime de filmuleţe amuzante cu dansuri, în cea mai mare parte. În ce fel informaţiile capturate de această aplicaţie pot fi relevante pentru serviciile de informaţii din China? Ce face din TikTok o ameninţare pentru securitatea naţională?"
James Lewis, Centrul pentru studii strategice și internaționale: "Probabil că nu există asemenea informaţii. Riscul vine de la proprietarul Bytedance şi de la faptul că acesta e supus guvernului chinez, deci Bytedance ar putea folosi aplicaţia pentru spionaj dacă decide asta."
Teoretic, aplicaţia poate fi folosită ca unealtă de acces la alte date personale de pe telefoanele utilizatorilor. Iar pe fondul tensiunilor politice şi comerciale cu China, Washingtonul acuză de luni de zile că reţeaua socială este folosită de serviciile de informatzii chineze în scopuri de supraveghere.
Senatul american a adoptat recent în unanimitate un proiect de lege care interzice descărcarea şi utilizarea aplicaţiei pe orice dispozitiv oferit de Guvern angajaţilor săi ori membrilor Congresului.
În replică, reprezentanţii TikTok susţin că nu au împărtăşit niciodată guvernului chinez datele colectate şi nici nu au cenzurat un anumit conţinut la cererea autorităţilor din Beijing.
Cât despre aplicaţia de mesagerie "We Chat", deţinută de gigantul Tencent, este instrumentul prin care chinezii din toată lumea ţin legătura cu rudele şi partenerii de afaceri din China, unde este folosită intens. Imaginaţi-vă Facebook, Linkedin, Uber, Instagram, Paypal într-o singură aplicaţie.
Experţii nu au nicio îndoială că "WeChat" chiar este monitorizată şi cenzurată de guvernul chinez.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, tiktok, donald trump, China, aplicatie, monitorizare,
Dată publicare:
16-08-2020 09:42