Trump a semnat decretul prin care aplicația TikTok ar putea fi interzisă în Statele Unite

Ultima actualizare: 07-08-2020 10:54
tiktok
Getty

Preşedintele american Donald Trump a semnat, joi, un decret prin care aplicația TikTok va fi interzisă pe teritoriul Statelor Unite în 45 de zile, dacă aceasta nu este vândută de compania mamă, ByteDance, scrie CNN.

Potrivit sursei citate, un ordin similar a fost semnat și pentru platforma WeChat, deţinută de gigantul Tencent.

Cele două ordine nu specifică faptul că o parte din suma de vânzare trebuie să fie virată Trezoriei Statelor Unite, lucru pe care președintele Trump l-ar fi cerut insistent în ultimele zile.

Ordinul privind TikTok interzice după 45 de zile „orice tranzacție de către o persoană sau cu privire la orice proprietate, supusă jurisdicției Statelor Unite, cu ByteDance Ltd.”, scrie CNN.

Trump face referire la o "urgenţă naţională" privind aplicaţia specializată pe distribuirea de conţinut video pe care o acuză, fără dovezi, că îşi spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului, într-un context de tensiuni comerciale şi politice cu China.

Luni, el a acceptat posibilitatea ca un grup american să cumpere TikTok, dar până la 15 septembrie. Microsoft este în negocieri cu ByteDance pentru o achiziţie.

La fel ca TikTok, platforma WeChat este acuzată că spionează cetățenii americani.

"La fel ca TikTok, WeChat capturează automat mari părţi de informaţii despre utilizatorii săi, ameninţând să ofere Partidului Comunist Chinez accesul la informaţii personale despre americani", se arată în decret.

Senatul SUA a adoptat de asemenea joi în unanimitate un proiect de lege ce interzice descărcarea şi utilizarea TikTok pe orice dispozitiv oferit de guvern angajaţilor săi sau membrilor Congresului.

"TikTok reprezintă un risc major de securitate şi nu are ce căuta pe aparatele guvernului", a scris pe Twitter biroul de presă al senatorului republican Josh Hawley, coautor al textului.

După adoptarea în Senat, controlat de republicani, acest text va trebui încă aprobat de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, înainte ca Donald Trump să-l poată promulga.

Miercuri, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat că Statele Unite vor să interzică pe telefoanele americanilor nu doar TikTok, dar şi alte aplicaţii chinezeşti considerate a fi un pericol pentru securitatea naţională.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO