Cum ajunge internetul din SUA în Europa sau invers? Sute de cabluri importante se află în oceane

×
Codul embed a fost copiat

Începe ca un banc, dar este o poveste reală. Ce au în comun un rechin, un computer și un smartphone? Păi... consumul de Internet. Cablurile care conectează toată planeta la internet traversează oceane pentru ca tu să poți da play la Squid Game.

Vorbim despre cabluri rezistente în caz de seisme, dezastre naturale, dar și la mușcăturile rechinilor. În caz de război situația devine ceva mai dificilă, dar Elon Musk ne-a dovedit că exită soluții.

Internetul. Îl folosim cu toții, zi de zi. Pentru muncă sau pentru dansuri pe Tik Tok.

Râdem, dansăm, dar internetul este coloana vertebrală a omenirii. Filme, aplicații, muzică, jocuri. Depindem de el ca să n-o luăm razna sau din păcate, mai recent, ca să rămânem informați cu tot ce se întâmplă în lume. Acum imaginează-ți un scenariu în care internetul nu ar funcționa pentru o zi:

Nu poți comunica la distanță, ai rămâne fără bani, Spotify ar trimite toți angajații acasă, iar Netflix ar fi doar Chill.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Știu, poate vă e greu să vă imaginați o astfel de lume. Dar până acum 15-20 de ani, cam așa trăiam. Normalul e diferit.

Internetul este transportat ca oricare alt bun, doar că-n loc de conducte de petrol sau țevi de apă, avem fibră optică și alte tipuri de cabluri. Și totul a pornit cu singur cablu folosit să conecteze două computere, prin anii 50. Tehnică folosită la universitățile de prestigiu. Dura câteva minute să transfere și-un singur document cu câteva cuvinte. Abia în 1993, odată cu apariția html, am văzut cât de util este internetul.

Te-ai gândit vreodată la cum ajunge internetul din Statele Unite în Europa sau invers? Prin mai multe cabluri cu o lungime totală de sute de mii de kilometri. Viteza maximă ajunge si la 250 de terrabiți pe secundă la timp de răspuns foarte mic. În total, omenirea are 380 de cabluri importante pe sub oceane. Lungimea lor este de 1,2 milioane de kilometri, de trei ori distanța de la Pământ la Lună…

Cum ajung cablurile acolo sub apă? Că doar nu trimitem scafandri sau instalatori cu scări pe umeri la acele adâncimi. Avem nave maritime speciale cu role imense de cablu. Iar cablul nu este unul obișnuit, ci este făcut să reziste la seisme și alte dezastre naturale. Este garantat pentru 25 de ani.

Și infrastructura din România este spectaculoasă. Cu atât mai mult cu cât noi nu prea avem oceane, ci cabluri care merg de-a lungul străzilor importante din infrastructura noastră.


Eric Andrei Băleanu, Asociația Interlan: "Din fericire acum, între România și New York traficul ajunge destul de ușor fiindcă există foarte multe cabluri la nivel global care leagă America de Nord și Europa. Dar sunt și alte zone mai îndepărtate unde evident că traficul ajunge mai greu, cum ar fi țări din Africa sau dacă vreau să transmit un fișier în Australia de exemplu. Dar există suficiente cabluri și suficiente capacități între zonele astea foarte dens populate ca să asigure tot traficul necesar."

Cătălin Cuturela, INES Group: "Și Europa e conectată la România. De ce? Pentru că există foarte mult trafic în România. Trecerile de graniță de regulă se fac în zona Ungariei, Bulgariei. Chiar și către Rusia, către republica Moldova, deci practic toate granițele sunt traversate de cabluri de fibra optica, care trec către Ungaria, Germania, Europa, Centrală, de Vest, șamd. Deci soluțiile de interconectare sunt multiple."

Inclusiv prin București. Unde cartierele sunt conectate prin rețele de fibră optică. Acestea pleacă de la furnizori către anumite zone. Și, poate cel mai important lucru dintr-o rețea care leagă milioane de locuințe: internet exchange.

Eric Andrei Băleanu, Asociația Interlan: "Un internet exchange este o platformă de interconectare, între rețelele operatorilor, în care fiecare vine și conectează pe un port la o anumită capacitate pentru a face trafic cu ceilalți furnizori, operatori de servicii de telecomunicații. Vei simți deci o viteză mai mare și o latență mai scăzută, un internet mai rapid care se încarcă mai rapid."

La un punct de schimb sunt conectați nu doar operatorii ci și rețelele de socializare, platformele de descărcat jocuri ca Steam, Epic Games sau Microsoft. Ba chiar și producătorii de telefoane mobile pentru actualizările care trebuie să ajungă rapid la utilizatori.

Fibra optică, din fericire, nu are nevoie de upgrade. Datele sunt transferate la viteza luminii prin ea. Foarte importante sunt dispozitivele care transmit și decodifică semnalul. Sunt și cele mai scumpe piese din ecosistem. România se bucură în continuare de cele mai mari viteze la internet din lume.

Totuși nu toată planeta are parte de o infrastructură modernă de internet. Încă mai sunt persoane care se conectează la internet prin dial-up, linii de telefonie fixă. Elon Musk vrea să conecteze întreaga lume la internet rapid, fără infrastructuri complicate. E nevoie doar de mii de sateliți care înconjoară pământul. Pe unii i-am putut vedea deja cu ochii liberi, noaptea.

Starlink, așadar, este o rețea imensă de sateliți. Cu viteze testate de 150 de megabiti pe secundă. Soluția este testată acum cu succes chiar și în Ucraina, unde Elon Musk a trimis sute de receivere utile acolo unde infrastructura clasică a fost distrusă de bombardament. După ultimul update de software, antena poate fi alimentată și de la o priză de 12volti. Setarea se face în 5 minute. Sunt două pachete disponibile, cel mai accesibil este 99 de dolari pe lună iar antena costă 500 de dolari, iar premium sare la 500 de dolari pe lună, iar antena 2.500.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Calea Victoriei din București se transformă într-un muzeu imersiv în aer liber. Experiența este gratuită
Calea Victoriei din București se transformă într-un muzeu imersiv în aer liber. Experiența este gratuită

Calea Victoriei se transformă într-un muzeu gratuit de „new-media art”. O experiență imersivă la care avem acces cu toții, prin intermediul unei aplicații.

Invenții de top în cadrul unei expoziții de tehnologie din Tokyo. Jucăriile pentru copii mari, în centrul atenției
Invenții de top în cadrul unei expoziții de tehnologie din Tokyo. Jucăriile pentru copii mari, în centrul atenției

Cum va arăta lumea în 2050? Companiile japoneze din tehnologie au încercat să ofere un răspuns la această întrebare, în cadrul unei expoziții de tehnologie, care are loc la Tokyo.

Greșeala fundamentală pe care o fac utilizatorii de calculator. Devine tot mai lent și nu e o conspirație a lui Bill Gates
Greșeala fundamentală pe care o fac utilizatorii de calculator. Devine tot mai lent și nu e o conspirație a lui Bill Gates

Dacă sunteți utilizator de Windows și calculatorul se mișcă ca un melc, ori aveți erori ciudate, se blochează ori „îngheață”, soluția s-ar putea regăsi în updatarea driverelor.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).