Peste 100 de roboţi, aduşi din toată lumea, sunt zilele acestea în Capitală, la cel mai mare eveniment de acest fel din Europa de Est.

Majoritatea sunt roboţi industriali, dar am găsit şi unii, care se joacă, ori îi ajută pe copiii cu autism, să comunice mai bine. Vedetele au fost însă, cei cu înfăţişare umană. Mai în glumă, mai în serios, o parte pot fi trimişi la serviciu, în locul nostru.

Roboţelul Nao poate să facă o mulţime de lucruri în locul nostru, de la dus gunoiul la coş, până la a merge la serviciu. Asta pentru că are instalat un program special, care transformă orice robot într-un al doilea corp, spune inventatorul.

Daniel Camilleri, fondator Cyberselves: "Roboţii din orice parte a lumii pot deveni al doilea tău corp prin purtarea unui set de realitate virtuală pot experimenta lumea din punctul de vedere al robotului- pot vedea ce vede el, pot auzi ce aude, pot vorbi prin el, îmi pot mişca mâinile, mă pot deplasa. Locuiesc în Manchester, dar laboratorul e în Sheffield şi câteodată merg la laborator prin acest robot în loc să mă dau jos din pat ca să mă duc la muncă.”

Pentru prima dată în România, REEM-C este foarte politicos, ştie noua limbi străine şi poate merge timp de 3 ore, cât îl ţine bateria.

Judith Viladomat, comunicator PAL Robotics: "Aceşti roboţi vor fi capabili să ne îmbunătăţească viaţa. Atât acasă, de exemplu în cazul oamenilor în vârstă, prin ajutor util în activităţile zilnice, mai ales că dacă eşti bătrân ai anumite restricţii fizice - robotul te poate ajuta să fii independent. Pe partea cealaltă, sunt şi aplicaţii în industrie.

Acest robot se numeşte QT - Drăguţul, în româneşte - şi este special creat să ajute copiii cu autism.

Aida Nazarikhorram, Luxai: "Centrele care au folosit robotul ne-au spus că până acum copiii s-au simţit foarte bine în interacţiunea cu robotul şi practic au petrecut mai mult timp în sesiunile educaţionale"

Dacă vă gândiţi cât mai durează până când un robot de casa va împacheta hainele, după ce le calcă şi le pune pe culori, cercetătorii spun că mult şi bine, pentru că maşinăriile sunt încă prea lente. Dar roboţii de bucătărie care gătesc şi grădinăresc sunt aproape.

Kai Oliver Arras, Managerul Programului de Robotică Bosch: "Ne uităm spre roboţi de bucătărie care să te ajute sau să îţi dea un sfat când găteşti, sau când prepari mâncarea, iar acest robot se numeşte Trimmbot, este un proiect european de cercetare, lucrăm să facem viitorul robot de grădinărit, care pe lângă tuns gazonul, va tăia trandafirii sau va tunde tufişurile"

Toate sunt exemple la care România doar se uita deocamdată, pentru ca la noi nu se produc roboţi. Câteva companii fac programe sau aplicaţii pentru aşa ceva.

Ana-Maria Stancu, manager Bucharest FORUM Robots: „Cu siguranţă şi România va începe să investeasaca în automatizare tot mai mult şi mai mult. Este pentru prima dată când se organizează în această zonă a Europei, deci practic este un teren virgin pe care au venit."

Forumul European al Roboticii se încheie vineri.