Robotul cu imaginaţie. Ce ştie să facă invenţia unor ingineri din New York
Inginerii din Statele Unite susţin că au creat un robot cu imaginaţie. E vorba de fapt de un braţ robotizat în stare să-şi facă singur o imagine despre cum arată.
Inginerii de la Universitatea Columbia din New York au creat un braţ robotizat care ştie că este un robot şi ce formă are.
Hod Lipson, profesor Columbia University: "Noi, oamenii, avem imaginea noastră în minte tot timpul. Ne putem imagina în viitor, în trecut. Ce am încercat să facem a fost să construim roboţi care îşi pot crea o imagine despre ei şi, făcând asta, să se poată adapta mai uşor la diverse situaţii, să devină mai rezistenţi."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La începutul studiului, robotul nu ştia ce formă are: că e păianjen, şarpe sau braţ.
Însă, după mai puţin de 35 de ore de antrenament, robotul a dobândit informaţii preţioase despre forma lui şi ceea ce poate să facă. Prin urmare, a reuşit să apuce obiecte şi să le pună într-un recipient fără dificultate. Şi pe această cale şi-a creat un soi de memorie, care îi permite să-şi varieze mişcările şi să le perfecţioneze.
Robert Kwiatkowski, profesor Columbia University: "Un robot care se poate indentifica pe sine poate realiza o varietate de sarcini, poate generaliza mai bine decât roboţii moderni. Robotul învaţă din orice sarcină anterioară, ca să-şi îmbunătăţească abilităţile atunci când primeşte o altă sarcină."
Robotul a învăţat să detecteze şi anumite problemele în propria structură. Atunci când o componentă i-a fost înlocuită cu o copie deformată, el a detectat schimbarea şi şi-a modificat mişcările în consecinţă.
Inginerii spun că proiectul lor e menit să deschidă o discuţie delicată despre viitorul roboţilor. Asta în condiţiile în care, în cercurile academice şi nu numai, se discută încă despre pericolul unui viitor în care omenirea ar fi ameninţată de maşinării ucigaşe cu conştiinţă de sine.