Ce se întâmplă dacă nu intri o zi pe rețelele sociale. Rezultatele suprinzătoare ale ”detoxifierii digitale”
Abținerea de la rețelele sociale nu are efecte pozitive asupra stării de bine a individului, contrar opiniei populare cu privire la beneficiile ”detoxifierea digitale”.
Cercetările efectuate de universitățile Oxford, Reading, Durham și University of Education din Hong Kong constată că abstinența de pe rețelele sociale nu are niciun efect pozitiv măsurabil asupra bunăstării, participanții la studiu raportând o bunăstare similară în zilele în care au folosit rețelele sociale și în zilele în care nu le-au folosit, scrie Oxford Internet Institute.
Studiul a testat cinci ipoteze cu privire la efectele abstinenței la rețelele sociale, pentru a vedea dacă abținerea de la utilizarea acestora are un impact semnificativ asupra modului în care se simt oamenii.
Contrar așteptărilor lor, cercetătorii au descoperit că evitarea rețelelor sociale pentru o zi nu a dus la o situație în care participanții să exprime o bunăstare personală îmbunătățită, cum ar fi niveluri mai ridicate de emoții pozitive și niveluri mai mici de emoții negative, niveluri mai ridicate de stimă de sine sau niveluri mai ridicate de satisfacție.
Oamenii nu au petrecut timpul câștigat cu alte forme de socializare
Profesorul Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute și autor principal al studiului a spus: „Până în prezent, studiile care testează efectele luării unei pauze din comunicarea online au arătat efecte mixte. În studiul nostru am căutat să abordăm acest lucru testând efectele psihologice ale unei pauze de pe rețelele de socializare și dacă timpul petrecut în „detoxifiere digitală” ar fi folosit pentru alte activități, cum ar putea spune unii, mai plină de satisfacții. Contrar așteptărilor noastre, datele arată că abținerea de la rețelele sociale nu îmbunătățește în mod automat bunăstarea oamenilor și nici nu duce la timp petrecut în activități sociale mai satisfăcătoare”.
Studiul a constatat că participanții au raportat niveluri semnificativ mai scăzute de interacțiuni față în față, prin voce și e-mail în zilele în care s-au abținut, iar timpul petrecut anterior pe rețelele sociale nu a fost înlocuit cu alte forme de socializare așa cum se așteptaseră inițial cercetătorii.