Aplicația care ajută pacienții cu Alzheimer. Familiile știu în fiecare moment unde sunt
Tinerii programatori și antreprenori de la noi investesc tot mai mult timp în dezvoltarea unor softuri care îi pot ajuta pe românii cu diferite afecțiuni.
Familiile celor cu Alzheimer, spre exemplu, au acum acces la o aplicație care le indică în permanență locul în care se află rudele cu probleme de sănătate. Specialiștii atrag, însă, atenția că programele de genul acesta, indiferent cât de cuprinzătoare ar fi, nu pot înlocui medicul.
Dragoș Nănuți este unul dintre dezvoltatorii aplicației „The Human Link”. Programul îi ajută pe pacienții care suferă de Alzheimer să fie în permanentă legătură cu familiile lor, prin intermediul unui ceas.
Dragoș Nănuți, cofondator: „Ceasul poate funcţiona şi ca un telefon pentru că are comunicaţie bidirecţională. Funcţionează cu un SIM. SIM-ul este inclus în soluţia noastră. Ceea ce înseamnă că familia, în cazul unei urgenţe, ar putea chiar apela pacientul sau chiar şi invers, dacă este o persoană care nu suferă de demenţă şi este doar un simplu bătrân care are nevoie de ajutor. Mai mult decât atât, l-am gândit să nu fie uitat acasă. Cureaua noastră are un sistem de prindere. Ceea ce înseamnă că odată ce este pus la mână mai poate fi dat jos doar cu ajutorul unei alte persoane.”
Andreea și Rareș sunt alți doi antreprenori care au dezvoltat un soft în baza unei terapii medicale. Aplicația pe care urmează să o lanseze oficial în toamnă ajută la realizarea unor programe individuale de învățare și vorbire pentru copiii care suferă de autism.
Rareș Ravariu, cofondator: „Părinţii sunt încântaţi pentru că au şi o alternativă la jocurile clasice sau orice filmuleţ. Este o alternativă educativă, care este în strânsă legătură cu ceea ce s-a lucrat la terapie. Le oferă o siguranţă că cel mic exersează ceea ce trebuie şi nu stă într-un mediu care poate nu-i face bine.”
În anul 1970, unul din 10.000 de copii era diagnosticat cu autism. Până în 1995 incidenţa a crescut de 10 ori, iar acum cele mai recente statistici arată că unul din 59 are această tulburare.
Otsimo și Jade Autism sunt două dintre cele mai cunoscute aplicații utilizate acum de psihoterapeuții din întreaga lume. Programele de genul acesta sunt considerate o extensie a terapiei. Mai nou, a fost lansată și o aplicație care ajută la diagnosticarea unor boli rare printr-un sistem de recunoaștere facială.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!