Algoritmul care prezice infracțiunile pare să fi dat greș într-un oraș din Florida. Sunt 21 de plângeri
Polițiștii din Florida un folosit un algoritm care rula în cadrul unui program informatic pentru a prezice care persoane ar putea să comită o infracțiune. Acesta a dus la efecte nedorite.
Programul informatic s-a folosit de datele existente ale criminalității din zonă, iar ofițerii de poliție au făcut presiuni supra persoanelor vizate, introducând apoi noi date în sistem. Așa s-au înmulțit abuzurile, arată un raport întocmit după o cercetare de șase luni.
Algoritmul s-a bazat pe date îndoielnice și a dus la hărțuirea nejustificată a unor persoane, fără să existe dovezi că ar fi comis vreo infracțiune, se arată într-o anchetă a publicației Tampa Bay Times, preluată de Business Insider.
Programul futurist a fost folosit în biroul șerifului din localitatea Pasco, dar acesta nu a avut deloc efectul scontat, pentru că 21 de familii au depus plângeri, susținând că au fost hărțuite de ofițerii de poliție.
Un asemenea caz a avut loc în septembrie 2019, când ofițerii s-au dus la ușa unui adolescent de 15 ani, Rio Wojtecki, pentru că algoritmul a stabilit că acesta este unul din cei mai periculoși cinci infractori din zonă. Anterior, tânărul fusese pus o singură dată sub acuzare, în urmă cu un an, pentru că furase câteva motorete.
După o vizită a polițiștilor în ianuarie, adolescentul s-a plâns că nu mai poate să respire iar echipajele de urgență l-au găsit prăbușit pe podea, medicii stabilind că se confrunta cu probleme serioase de anxietate. În ciuda acestui lucru, vizitele polițiștilor la domiciliul familiei a continuat, arată raportul publicat de jurnaliști.
Raportul s-a bazat pe dosare din instanțe, anchete penale, înregistrări ale camerelor corporale ale polițiștilor, mărturiile persoanelor vizate dar și ale unor foști polițiști de acolo. Algoritmul a luat în calcul inclusiv acuzațiile penale împotriva oamenilor care au fost ulterior retrase de procurori, stabilind că s-a bazat pe date discutabile și decizii arbitrare ale forțelor de ordine.
Eficacitatea algoritmului, pusă sub semnul întrebării de specialiști
Ofițerii au fost instruiți să pătrundă în casele suspecților și să-i acuze chiar și de infracțiuni minore, căutând orice ar putea fi folosit împotriva lor, iar toate acestea au fost introduse din nou în sistem, alimentând algoritmul.
Grupurile are luptă împotriva drepturilor civile consideră practica neconstituțională iar cercetătorii pun sub semnul întrebării eficacitatea acesteia.
Programe similare foloseau forțele de poliție din marile orașe, inclusiv Los Angeles și Richmond, Virginia, care însă le-au suspendat tocmai pentru că eficiența lor era discutabilă.
Un purtător de cuvânt al șerifului din Pasco a criticat raportul jurnaliștilor, spunând că acesta descrie „funcțiile de bază ale aplicării legii” drept hărțuire inutilă și argumentând că sistemul este folosit cu succes de multe alte structuri de poliție din SUA.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, politie, Florida, infractiuni, algoritm,
Dată publicare:
12-09-2020 21:30