Algoritmul care prezice infracțiunile pare să fi dat greș într-un oraș din Florida. Sunt 21 de plângeri

Ultima actualizare: 12-09-2020 21:37
serif florida
Shutterstock

Polițiștii din Florida un folosit un algoritm care rula în cadrul unui program informatic pentru a prezice care persoane ar putea să comită o infracțiune. Acesta a dus la efecte nedorite.

Programul informatic s-a folosit de datele existente ale criminalității din zonă, iar ofițerii de poliție au făcut presiuni supra persoanelor vizate, introducând apoi noi date în sistem. Așa s-au înmulțit abuzurile, arată un raport întocmit după o cercetare de șase luni.

Algoritmul s-a bazat pe date îndoielnice și a dus la hărțuirea nejustificată a unor persoane, fără să existe dovezi că ar fi comis vreo infracțiune, se arată într-o anchetă a publicației Tampa Bay Times, preluată de Business Insider.

Programul futurist a fost folosit în biroul șerifului din localitatea Pasco, dar acesta nu a avut deloc efectul scontat, pentru că 21 de familii au depus plângeri, susținând că au fost hărțuite de ofițerii de poliție.

Un asemenea caz a avut loc în septembrie 2019, când ofițerii s-au dus la ușa unui adolescent de 15 ani, Rio Wojtecki, pentru că algoritmul a stabilit că acesta este unul din cei mai periculoși cinci infractori din zonă. Anterior, tânărul fusese pus o singură dată sub acuzare, în urmă cu un an, pentru că furase câteva motorete.

După o vizită a polițiștilor în ianuarie, adolescentul s-a plâns că nu mai poate să respire iar echipajele de urgență l-au găsit prăbușit pe podea, medicii stabilind că se confrunta cu probleme serioase de anxietate. În ciuda acestui lucru, vizitele polițiștilor la domiciliul familiei a continuat, arată raportul publicat de jurnaliști.

Raportul s-a bazat pe dosare din instanțe, anchete penale, înregistrări ale camerelor corporale ale polițiștilor, mărturiile persoanelor vizate dar și ale unor foști polițiști de acolo. Algoritmul a luat în calcul inclusiv acuzațiile penale împotriva oamenilor care au fost ulterior retrase de procurori, stabilind că s-a bazat pe date discutabile și decizii arbitrare ale forțelor de ordine.

Eficacitatea algoritmului, pusă sub semnul întrebării de specialiști

Ofițerii au fost instruiți să pătrundă în casele suspecților și să-i acuze chiar și de infracțiuni minore, căutând orice ar putea fi folosit împotriva lor, iar toate acestea au fost introduse din nou în sistem, alimentând algoritmul.

Grupurile are luptă împotriva drepturilor civile consideră practica neconstituțională iar cercetătorii pun sub semnul întrebării eficacitatea acesteia.

Programe similare foloseau forțele de poliție din marile orașe, inclusiv Los Angeles și Richmond, Virginia, care însă le-au suspendat tocmai pentru că eficiența lor era discutabilă.

Un purtător de cuvânt al șerifului din Pasco a criticat raportul jurnaliștilor, spunând că acesta descrie „funcțiile de bază ale aplicării legii” drept hărțuire inutilă și argumentând că sistemul este folosit cu succes de multe alte structuri de poliție din SUA.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!