Oamenii de stiinta, aproape sa faca prima poza unei gauri negre. Stephen Hawking: "Pot fi pasaje spre universuri paralele"

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59
gaura neagra

Oamenii de stiinta spera sa dezlege in curand misterul gaurilor negre, cu ajutorul unui algoritm facut pe calculator si un echipament care sa le permita sa fotografieze o astfel de gaura neagra.

Fotografia va fi facuta cu ajutorul unei retele de noua telescopuri plasate in jurul Pamantului, in cadrul unui proiect intitulat Event Horizon Telescope. Imaginea ar trebui sa puna capat multor speculatii legate de gaurile negre: daca acestea pot dilata sau compresa timpul, precum si detalii legate de teoria relativitatii, scrie The Independent.

Intr-un articol publicat recent, savantul Stephen Hawking afirma ca gaurile negre nu sunt "inchisorile eterne" din care nimic nu poate scapa, asa cum erau ele descrise de catre oamenii de stiinta pana acum: "Existenta unor realitati paralele ar fi posibila astfel. Gaura neagra ar trebui sa fie suficient de mare si sa se roteasca pentru a putea fi un pasaj spre un alt univers", spunea Hawking.

Prima imagine cu o gaura neagra ar putea sa apara anul viitor, cand proiectul oamenilor de stiinta va fi gata. Cea mai apropiata gaura neagra se afla chiar in galaxia noastra, la mijlocul Caii Lactee, insa este de dimensiuni mici - de 17 ori mai mare ca Soarele - si este inconjurata de nori imensi de gaze si praf.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO