Soluții pentru o relație fericită din punct de vedere financiar. Banii sunt în topul motivelor de ceartă în cuplu

×
Codul embed a fost copiat

Mai bine de jumătate dintre români recunosc ca au neînțelegeri în cuplu din cauza banilor, arată un studiu.

Cheltuielile prea mari făcute de unul dintre parteneri sau din contră, zgârcenia, planurile de economii sau deciziile de achiziții majore sunt printre principalele motive de ceartă. Astfel de momente tensionate pot fi evitate, însă, dacă partenerii discută transparent despre bani.

Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani, a fost invitata Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a vorbit despre secretele unei relații financiare fericite.

Ștefana Todică: De ce ne certăm de la bani?

Claudia Oprescu: În primul rând, ne certăm pentru că nu suntem suficient de transparenți unul cu celalalt. Poate că nu am fost obișnuiți să discutăm despre bani și să fim serioși, de obicei apare discuția despre bani când avem o problemă, ne macină ceva și trebuie neapărat să ne spunem acea nemulțumire și de puține ori suntem constructivi în momentul în care facem asta. Un alt motiv este că nu înțelegem că dincolo de relația dintre noi din în cuplu există și relația fiecăruia dintre noi cu banii. Fiecare dintre noi a fost obișnuit să gestioneze într-un anume fel banii. De exemplu, eu aș putea să spun că în familia mea oamenii erau foarte organizați, își notau cheltuielile, poate partenerul meu a avut un alt exemplu, părinții erau relaxați, nu puneau bani deoparte și se concentrau foarte mult pe trăirea clipei. În momentul în care cele două mentalități se întâlnesc, cu siguranță pot apărea motive de cearta. De aceea este esențial să discutăm, să încercăm să înțelegem cum percepem fiecare dintre noi banii și să vedem cum putem ajunge la acel numitor comun, că despre asta este vorba, despre comunicare și transparență.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

(…) Și chiar este un exercițiu foarte simpatic pe care americanii îl fac, în general. Se numesc "money dates" și propun ca în fiecare săptămână sau măcar o dată pe lună, în funcție de programul fiecăruia dintre noi să avem o astfel de întâlnire împreună cu partenerul de viață timp de jumătate de oră, în care să discutăm despre cum ne gestionăm banii, ce cheltuieli avem în perioada următoare, ce obiective avem, de ce nu și despre amintiri despre bani. Pe lângă o planificare eficientă a banilor, reușim să vorbim despre bani într-un mod mai relaxat și mai structurat.

Ștefana Todică: Banii se țin la comun sau separat?

Claudia Oprescu: Cu siguranță este cea mai frecventă întrebare. Nu contează neapărat cum îi ținem fizic, că avem un card sau un cont de economii împreuna sau un cont curent sau fiecare cu contul lui, esențial este să îi gestionăm impreună și să ne asumăm acest lucru de la început, să ne asumăm că o facem cu transparență. Dacă spunem că ținem banii la comun să îi gestionăm împreună, nu să mai păstrăm niște bănuți acolo undeva pe care să îi cheltuie soțul sau soția, ci pur și simplu să alegem transparent și deschis că vom face acest lucru împreună și poate o dată pe lună ne gândim să ne planificăm bugetul după cunoscuta regulă 50-30-20 și decidem împreună care sunt banii pentru cheltuielile uzuale, care sunt banii pentru dorințe și care sunt banii pentru economii. Evident, luând în calcul cuplul și nu doar dorințele fiecăruia individual. (...)

Ștefana Todică: Acesta este secretul pentru a avea o relație fericită din punct de vedere financiar?

Claudia Oprescu: Nu cred că există secrete. Cu siguranță există niște principii sănătoase, iar punerea banilor la comun este unul dintre aceste principii. Un alt lucru foarte important este faptul că trebuie să fim echitabili. Dacă decidem să împărțim cheltuielile în mod egal trebuie să vedem care sunt veniturile noastre, pentru că poate unul dintre parteneri câștigă mai puțin și atunci poate nu e tocmai echitabil dacă decidem să împărțim jumătate-jumătate și bineînțeles să fim transparenți și să nu ascundem anumite cheltuieli. Mă întreba un coleg "ce fac dacă vreau să îi cumpăr soției un cadou?". Cred că ne ajută să avem un buget pe care îl gestionăm individual. Stabilim o sumă, lunar, să fie 500 de lei, 300 de lei, în funcție de fiecare cum își stabilește și atunci acea sumă de bani decidem să o gestioneze fiecare, să își cumpere lucrurile de care are nevoie, fără să trebuiască neapărat să se consulte cu partenerul de viață. În cazul achizițiilor mai mari, cu siguranță e nevoie de consultare și de o decizie comună.

Ștefana Todică: De ce nu recomanzi banii separat?

Claudia Oprescu: Am citit de curând un studiu care spunea că mai degrabă oamenii care decid să nu țină banii împreună nu au încredere în partener. Și această lipsă de încredere poate să se ducă mult mai departe în relație și să afecteze și alte aspecte ale relației, nu doar viața financiară. Cred că în momentul în care decizi să pui banii la comun cu persoana respectivă ți-ai asumat o relație pe termen lung și o încredere în partenerul cu care ai plecat la drum.

Articol susținut de BCR.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Cum să-ți păstrezi jobul, ba chiar să obții măriri de salariu când domeniul tău e amenințat de inteligența artificială
Cum să-ți păstrezi jobul, ba chiar să obții măriri de salariu când domeniul tău e amenințat de inteligența artificială

Cei care își doresc un salariu mai mare sau chiar un nou loc de muncă mai bun trebuie să țină pasul cu piața muncii. Evoluția tehnologiei aduce schimbări mari și chiar dispariția unor joburi actuale.

Vești bune pentru românii care au credit cu dobândă variabilă. Noutăți despre împrumuturile Family Start și Student Invest
Vești bune pentru românii care au credit cu dobândă variabilă. Noutăți despre împrumuturile Family Start și Student Invest

De la 1 aprilie se anunță scăderi de rate pentru românii care au credit cu dobândă variabilă. Indicele IRCC coboară ușor. În ultima perioadă și indicele ROBOR, pentru creditele mai vechi, a mai dat înapoi.

Vrei să începi să investești, dar nu știi în ce? Fă acest test pentru a afla ce ți se potrivește
Vrei să începi să investești, dar nu știi în ce? Fă acest test pentru a afla ce ți se potrivește

În ultima perioadă, investițiile au devenit tot mai accesibile. Chiar și cei care reușesc să economisească puțin, doar 100-200 de lei pe lună, pot să devină investitori la bursă și să își administreze contul pe telefon sau din fața calculatorului.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.