Românii, mai interesați de asigurările de sănătate, după pandemie

×
Codul embed a fost copiat

Interesul românilor pentru sănătate a crescut în ultimul an. 42% sunt mai interesați de asigurările pentru sănătate ca urmare a pandemiei, față de 28% anul trecut, arată un studiu UNSAR.

 

Este, de altfel, și cea mai mare creștere din toate segmentele de asigurări.

Deși pandemia i-a făcut pe români să fie mai precauți, țara noastră este în continuare printre ultimele în clasamentul european în ceea ce privește protecția în caz de boală. O afecțiune gravă sau un eveniment neprevăzut ne poate zdruncina, însă, financiar. De ce este bine să avem o asigurare de sănătate și care sunt costurile explică Gerke Witteveen, director general interimar NN România, invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani.

Ștefana Todică: Ce impact financiar ar putea să aibă o boală gravă asupra bugetului unei familii, dacă nu există o asigurare?

Citește și
locuinta
Incendiul, principala cauză a distrugerilor de locuințe în 2020. Cum ne ajută polița de asigurare obligatorie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Gerke Witteveen: „Dacă apare o boală gravă, un accident sau chiar un deces, sunt două lucruri la care trebuie să ne gândim. Pe de-o parte, pot să apară cheltuieli neșteptate. Pe de altă parte, poate să intervină o pierdere de venituri. Și în situația asta, o familie nu poate să mai trăiască așa cum s-a obișnuit.”

Ștefana Todică: Vă referiți la faptul că persoana respectivă nu mai poate să muncească dacă i se întâmplă ceva?

Gerke Witteveen: „Exact. Și costurile neprevăzute pot fi ridicate. Spre exemplu, un client a avut un diagnostic de cancer pentru care a fost nevoie de intervenție chirurgicală și spitalizare care au costat 94.000 de lei. Din fericire, asigurarea acoperă asta.

Dacă ne uităm la nivelul întregii societăți, a fost făcut un studiu UNSAR la nivel național despre deficitul de protecție, adică diferența între banii pe care îi are o familie și banii de care are nevoie dacă se întâmplă ceva. Deficitul este peste 600 miliarde lei, asta înseamna 110.000 de lei pe familie. E un deficit mare și chiar crește an de an. În 2019 a crescut cu 14% față de 2018.”

Ștefana Todică: Care e diferența între asigurarea de sănătate și cea de viață?

Gerke Witteveen: „Asigurarea de viață este în primul rând pentru cei dragi, dacă nu mai ești acolo, și protejează în sens financiar familia, să poată trăi în continuare la nivelul obișnuit.”

Ștefana Todică: Este valabil și dacă i se întâmplă ceva cuiva, care nu aduce bani în casă și nu mai poate să muncească, de exemplu?

Gerke Witteveen: „Da. Dacă persoana este asigurată, banii merg la copii, la soție și nu e nevoie să vândă apartamente, case, viața merge înainte.

Asigurarea de sănătate e în primul rând pentru boală, accidente, dacă ai nevoie de ajutor medical. Sunteți asigurați că aveți bani pentru tratament.”

Ștefana Todică: Cât costă o asigurare de sănătate și care sunt sumele decontate?

Gerke Witteveen: „Sunt diferite forme de asigurare, cu acoperire mai mare sau mai mică, dar spre exemplu la NN, produsul de bază costă cam 5 lei pe zi pentru o persoană, în medie. Și acoperă până la 100.000 de lei pe an sau chiar până la 200.000 de lei dacă nu ai nevoie de asigurare, pentru că atunci suma asigurată crește. Avem și acoperire de până la 500.000 de lei, dar bineînțeles că primele sunt mai mari pentru asta.”

Ștefana Todică: Costurile diferă în funcție de vârstă: un adult trebuie să plătească 146 de lei pe lună, mai puțin decât un copil, adică 229 de lei pe lună. De ce?

Gerke Witteveen: „Un copil merge în general mai des la spital, are probleme mai des cu sănătatea. Când copiii merg la grădiniță, la școală, sunt niște afecțiuni care pot să apară și pentru că în general copiii folosesc asigurarea mai frecvent, costă puțin mai mult.

În aceeași idee, dacă crești în vârstă, și asigurarea devine mai scumpă, cresc primele, pentru că utilizarea asigurării este mai mare.”

Ștefana Todică: Și dacă vrem să ne asigurăm pentru boli grave, cum ar fi cancerul, pentru situații care în România își găsesc greu rezolvare, cum ar fi arsuri grave, trebuie să plătim în plus?

Gerke Witteveen: „Există opțiuni suplimentare dacă ai nevoie de o acoperire mai mare de 100.000 de lei pe an, dar exemplul pe care l-am dat mai devreme, cu un diagnostic de cancer, a presupus cheltuieli medicale de 90.000 de lei, deci a fost acoperit și cu produsul de bază. Asigurarea acoperă tot felul de afecțiuni.”

Ștefana Todică: Ce acoperă această asigurare de sănătate?

Gerke Witteveen: „În primul rând acoperă investigațiile, intervențiile chirurgicale și spitalizarea, deci timpul în care stați în spital. La NN avem o rețea de 275 de spitale și clinici private și în România, și în străinătate, unde poți să mergi și să faci decont direct pentru costuri, deci e foarte simplu pentru clienți. Dacă vreți să mergeți altundeva, privat sau stat, în afara rețelei, primiți o sumă fixă și puteți să o folosiți pentru orice, pentru cheltuieli medicale, pentru cazare, pentru drum.”

Ștefana Todică: Ce s-a întâmplat anul trecut în pandemie? A crescut interesul românilor pentru asigurările de sănătate?

Gerke Witteveen: „Da, în fiecare an UNSAR împreună cu IRES fac un studiu, și anul trecut, pentru asigurarea de sănătate, interesul românilor a crescut. 42% au devenit mai interesați după pandemie față de 28% anul trecut. Asta e o creștere foarte mare, chiar cea mai mare din toate segmentele de asigurări. Deci e clar că interesul pentru asigurarea de sănătate crește în timpul Covid. A fost într-un fel un eveniment care a punctat că există riscuri pe care nu le vedem tot timpul. E ceva la care în 2019 nimeni nu se gândea, nimeni nu își putea imagina. (...) Nu cu aceeași rapiditate, și interesul pentru asigurările de viață crește. Oamenii se gândesc din ce în ce mai mult ce vor face dacă se întâmplă ceva.”

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Banii pentru plata concediilor medicale s-au terminat. Câte zile pot fi acordate
Banii pentru plata concediilor medicale s-au terminat. Câte zile pot fi acordate

Banii pentru plata concediilor medicale s-au terminat, spune șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a cerut suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară.

Incendiul, principala cauză a distrugerilor de locuințe în 2020. Cum ne ajută polița de asigurare obligatorie
Incendiul, principala cauză a distrugerilor de locuințe în 2020. Cum ne ajută polița de asigurare obligatorie

Incendiul a fost principala cauză a distrugerilor de locuințe, anul trecut.

După nouă ani de așteptare, dosarul electronic de sănătate va putea fi accesat la începutul lunii noiembrie
După nouă ani de așteptare, dosarul electronic de sănătate va putea fi accesat la începutul lunii noiembrie

După nouă ani de discuţii, proceduri şi o mulţime de bani cheltuiţi primim încă o promisiune că dosarul electronic de sănătate va putea fi accesat la începutul lunii noiembrie.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.