iBani. Cum poți investi în companii din străinătate, precum Tesla, Apple și Meta. Care sunt riscurile la care te expui
Piața investițiilor online a devenit tot mai populară și în România. Sunt multe aplicații și platforme dedicate celor care au economii și vor să cumpere acțiuni, inclusiv ale unor companii mari din Statele Unite sau din alte țări.
Dar sunt și riscuri.
Ce trebuie să ia în calcul un investitor începător a explicat Alin Brendea, analist bursier, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Cum alegi o platformă potrivită pentru tine
Alin Brendea: “Este un proces care trebuie făcut cu maximă seriozitate, pentru că, în definitiv, îți plasezi propriile economii acolo. Primul pas ar fi să te asiguri că cel care a creat platforma și care o administrează este un broker cu experiență, care are o carte de vizită în spate semnificativă și pe care, foarte important, îl poți regăsi pe site-urile autorităților de reglementare. Pe de altă parte nu ar trebui și se întâmplă, din pacate lucrul ăsta destul de des, să pui ca principal criteriu de alegere costul tranzacțiilor sau al taxelor pe care le plătești. Pentru că se aplică și în lumea financiară ceea ce se aplică în toate domeniile și anume că ceea ce este ieftin poate să sufere în calitatea serviciilor prestate.”
Cei care vor să investească în companii străine au două posibilități: pe de o parte există brokeri români autorizați pe piața locală, care oferă și acces la piețe străine, dar sunt și platforme create de brokeri mari, internaționali
“Aceștia oferă acces direct la acțiuni, acțiuni cu livrare, acțiuni cu deținere sau acțiuni care sunt create de broker, așa numitele CFD-uri. Adică poți câștiga și pierde după cum societatea crește sau scade pe burse, dar în același timp nu deții efectiv acel activ, ești doar beneficiarul mișcărilor de piață ale cursului ei de tranzacționare. Însă în același timp sunt niște instrumente care au riscuri mai mari, pentru că fiind create de anumiți brokeri, de anumite entități. Dacă acele entități au probleme de funcționare, toate instrumentele create de ei pot să fie puse sub semnul întrebării din punctul de vedere al deținătorului. “
Unul dintre riscurile legate de CFD-uri este că în general nu oferă protecție în cazul în care brokerul care le-a emis are probleme financiare, spune Alin Brendea.
Sunt, însă, atractive pentru că au costuri mai mici decât acțiunile reale.
“Sunt costuri mai mici pentru că ele sunt create de un broker și sunt în ecosistemul lui, ceea ce înseamnă costuri mai mici. Pe de altă parte, oferă posibilitatea unor tranzacții în marjă, tranzacții în care ți se permite să investești sume mai mari decât ceea ce deții tu, practic să-ți asumi un risc mai mare. Practic, dacă ai 100 lei, să dăm un exemplu, poți să cumperi de 200 lei acțiuni prin împrumutul pe care îl primești de la broker. Genul acesta de tranzacții fiind în general mai ales pentru investitorii noi, foarte riscant. Sunt statistici obligatoriu de publicate acum de acești brokeri, în care ni se precizează că circa 70, chiar peste 70% dintre clienți pierd bani făcând astfel de tranzacții”.
Ce se întâmplă atunci când un broker de pe piața locală dă faliment
Alin Brendea: Există obligativitatea pentru orice broker să fie parte dintr-o schemă de compensare a investitorilor. În România există Fondul de Compensare a Investitorilor care acoperă exact această situație în care unul dintre intermediari ar da faliment și clienții nu ar putea să-și recupereze total sau parțial o parte din activele investite. Această instituție, în limita 20.000 euro în România, asigură despăgubiri pentru investitori.
Sistemele clasice de tranzacționare, sistemele bursiere europene, așa cum este și piața locală, funcționează pe așa-numitele conturi segregate, ceea ce înseamnă că întotdeauna banii clienților și acțiunile clienților sunt separate de banii firmelor. Ca atare, dacă firmele de brokeraj dau faliment, banii clienților prin acest sistem întotdeauna sunt protejați”.
Ștefana Todică: E vorba de acțiunile de pe piața locală sau și cele internaționale? Pentru că la unii brokeri poți cumpăra și acțiuni pe piața internațională.
Alin Brendea: ”Mă refer la acțiunile de pe piața locală. Pentru piața internațională, sunt brokeri care oferă, dar fiecare are câte o soluție personalizată. Și nu, n-aș putea vorbi despre o regulă generală în situația asta”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: investitii, ibani, investitori, riscuri,
Dată publicare:
13-05-2024 08:55