Cum se pot scădea ratele la credite în condițiile creșterii indicilor. Recomandările unui trainer de educație financiară
Mulți dintre cei care au credite plătesc rate tot mai mari. Dobânzile au crescut accelerat în ultimele luni.
De la 1 aprilie crește și IRCC, indicele care a înlocuit ROBOR din 2019 încoace. Cum ne putem reduce ratele, aflăm la iBani.
Ştefana Todică și invitatul ei, Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, explică cum vor sta lucrurile de acum înainte.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Ștefana Todică, corespondent PROTV: Ce pot face cei care au credite cu dobânda variabilă şi acum văd că trebuie să plătească tot mai mult? Cum pot să îşi reducă ratele?
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară: „O soluție ar fi refinanțarea, să găsească o altă variantă de credit, asta însemnă să meargă la o altă bancă, de obicei, să obțină un nou credit care să-l stingă pe primul și să meargă mai departe pe noul credit, eventual pe niște condiții mai bune, și aș recomanda în această perioadă să meargă pe o dobândă fixă, astfel încât să aibă o predictibilitate a ratelor pe care le vor plăti mai departe”.
Ștefana Todică, corespondent PROTV: Dar de ce refinanțarea e o soluție mai bună în acest moment, pentru că vorbim de doi indici, unul care se aplica înainte de 2019, ROBOR, iar acum este un nou indice, IRCC, care este și mai mic ?
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară: „Soluția va fi cea mai bună pentru cei care erau pe ROBOR, adică au avut creditele încheiate până în 2019, când a apărut IRCC-ul, și să facă trecerea pe noul indice, care în acest moment este mai mic. De-a lungul timpului, au fost și situații când IRCC-ul a fost mai mare decât ROBOR-ul, dar acum ROBOR-ul este cam 4,6, iar IRCC-ul urmează să devină 1,7-1,8 aproximativ, deci avem acolo o diferență de două procente și ceva. Două procente de dobândă înseamnă 25% în plus sau în minus la rata lunară, ceea ce este foarte consistent.”
Mai multe detalii, în VIDEO.