Cum poți deveni milionar renunțând la țigări și la cafeaua zilnică. 500 de lei îți pot aduce o avere

×
Codul embed a fost copiat

„Mi-aș dori să fiu milionar” – este un gând pe care mai toți îl avem din când în când. Din fericire, nu trebuie neapărat să câștigăm la loterie pentru asta.

Să faci bani nu ține chiar atât de mult de noroc, cât de muncă, educație și perseverență. Trebuie să înțelegem cum să gândim, cum să nu cheltuim inutil și apoi cum să investim ceea ce economisim. Cu ajutorul dobânzii compuse, putem ajunge la sume frumoase, în timp.

Cum funcționează aceasta și în cât timp putem deveni milionari a explicat Irina Chițu, analist financiar, de la finzoom.ro, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Ștefana Todică: Să fii milionar nu înseamnă să ai foarte mulți bani de la început, poți să ajungi acolo și cu sume mici. Cum ajungi milionar?

Irina Chițu: Da, poți să ajungi milionar cu sume mici, important este să te folosești de avantajul timpului, adică să începi cât mai devreme. Este important să ne gândim poate de când avem primul job, pe termen lung, cum putem să economisim pentru obiectivele noastre. În primul rând să facem un buget personal, să vedem pe ce venituri ne putem baza, apoi din aceste venituri să economisim și mai departe să investim acești bani pentru a produce alți pentru noi în timp. Așa cum spuneai și tu, depinde foarte mult de perseverență și de comportament, pentru că întotdeauna în partea financiară 80% este comportament și doar 20% cunoștințe. Nu este timpul pierdut să începem cu toții să punem bani deoparte și să investim.

Citește și
Cu ce se ocupă cea mai profitabilă firmă din Suceava: venituri de 1 miliard de euro, fără niciun angajat
ONG-urile acuză Guvernul că a mărit, iar, subvențiile partidelor politice, pe ascuns
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Și primul pas poate ar fi să renunțăm la câteva mici plăceri, bani pe care îi cheltuim fără să ne dăm seama. De exemplu, cât poți să economisești dacă renunți la o cheltuială de 5 lei în fiecare zi?

Atunci când ți-ai făcut bugetul, pe partea de cheltuieli, îți dai seama care sunt acele mici obiceiuri care îți scot bani din buzunar în fiecare zici și zici: ce mare lucru? Îmi permit o cafea de 5 lei. Dar dacă începi să aduni 5 lei în fiecare zi și înmulțești cu numărul de zile dintr-o lună și mai departe cu lunile din an, vezi câți bani se duc pe cafeaua zilnică pe care ai putea să o faci acasă și să o iei într-un termos. Se adună niște sume care te gândești că ar fi foarte bune nu neaparat să le investești, dar să le ai în buzunar, să faci ce îți dorești mai departe.

În 5 ani putem să ajungem la aproape 10.000 de lei, în 10 ani 21.000, în 15 ani aproape 35.000 de lei, cu 5 lei pe zi, cu o dobândă compusă de 3% pe an. Ce înseamnă această dobândă compusă?

Dobânda compusă este atunci când să zicem că ai pus într-un depozit, în titluri de stat sau undeva unde poți obține în momentul acesta o dobândă de 3% pe an, nu scoți banii în fiecare an, lună, ci îi lași acolo în continuare ca să se acumuleze, să se aplice din nou dobânda la banii strânși din câștigul din dobânda de până atunci. Deci, practic este dobândă la dobândă. Și la început nu se cunoaște mare lucru, adică dobânda simplă aduce un câștig asemănător cu dobânda compusă.

Însă încet-încet în timp crește exponențial. Deci, este foarte bine să îi ținem acolo pe termen lung. Avem aici exemplul cu 3%. Chiar dacă nu bate inflația, pentru că este acum mai mare, câștigăm din faptul că nu scoatem acea dobândă anuala și se aplică din nou dobândă la ea.

În 5 ani putem să ajungem la aproape 10.000 de lei, în 10 ani 21.000, în 15 ani aproape 35.000 de lei. Câte lucruri nu ai putea să faci cu 35.000 de lei peste 15 ani?
Și ai pus deoparte acei bani pe care îi cheltuiai zilnic pe o plăcere mică.

Un alt exemplu este pachetul de țigări. Dacă fumezi un pachet pe zi, 20 de lei se duc pe acel pachet de țigări. Asta înseamnă 600 pe lună, adică 7.200 de lei pe an. Dacă tu câștigi salariul mediu pe economie, înseamnă că tu două luni pe an muncești doar pentru fum. Asta înseamnă când îți faci un buget personal și înmulțești cu 12 fiecare cheltuială pe care ți-ai pus-o acolo și vezi că cum ai putea să faci să economisești acei bani.

Ștefana Todică: Dar cu ce sumă ajungi milionar? Și în cât timp?

Irina Chițu: Primul scop ar trebui totuși să ai un fond de urgență și un fond de siguranță. Fondul de urgență sunt bani pe care îi ai în casă la nevoie, iar fondul de siguranță - între trei și șase salarii, bani de care să nu ne atinge, dacă avem rate, sau pentru perioade mai grele. Rămâi fără job, se imbolnăvește cineva în casă, pentru astfel de perioade. Apoi pui deoparte pentru celelalte fonduri care contează pentru tine. Poate vrei să îți iei o casă și atunci pui deoparte în fiecare lună pentru casă. Sau pe termen lung pentru studiile copiilor, pentru pensie.

Dacă începi, de exemplu, la 20 de ani și economisești activ 10 ani câte 500 de lei pe lună. Am dat exemplul în care renunț la fumat și am 600 de lei pe lună sau alte mici plăceri. Timp de 10 ani, tu economisești 60.000 de lei. Dar pentru că ai un randament de 8% și faptul că restul de 35 ani lași acei bani strânși în continuare în acel fond care îți produce un randament de 8% poți să ajungi ca la pensie, la 65 de ani, să ai aproape 1,4 milioane în contul tău.

Deci trebuie să pui deoparte doar 10 ani, atunci când ai 20 de ani, și apoi să lași banii acolo.

Ideal este să pui permanent. Dacă ai pune permanent e următorul exemplu, ajungi la 2,5 milioane. Dar am vrut să ne dam seama care este puterea faptului că începi devreme și care este puterea dobânzii compuse. Pentru că tu nu scoți dobânda, ci lași acolo să producă alți bani.

De aceea se strâng atât de mulți bani. Tu nu ai economisit decât 60.000, dar ai ajuns la 1,4 milioane doar pentru că i-ai lăsat acolo să producă randament.

Aici vedem și ce se intâmplă dacă începi mai târziu, care este puterea timpului și a dobânzii compuse. Dacă începi la 30 de ani și economisești timp de 35 de ani, 210.000 de lei, banii tai, pe care îi pui lună de lună, și atunci ajungi milionar. Dar efortul tău a fost mai mare. Nu e târziu nici la 40 de ani să începi.

Ștefana Todică: Care sunt instrumentele cu randament de 8%?

Irina Chițu: Putem să începem cu pensia privată. Dar există și fonduri de investiții, toate băncile au și o divizie de asset management. Bursa este următorul pas și Bursa de Valori București a avut în ultimii 12 ani randamente anualizate, dacă e să le luam, în medie de 12%. Pentru cei care sunt cu un profil de risc mai puternic și se și pricep există și bursa din America, cea care în ultimii 50 de ani a avut o medie de 10% randament anual. Sunt tot felul de instrumente, ideea e să începi cu câte puțin, să nu te arunci cu toți banii într-un singur instrument, care ți se pare ție că acum e la modă și să diversifici. Prima regulă în investiții este să investești doar banii pe care îți permiți să îi pierzi, nu fondul de urgență, nu fondul de siguranță sau alte fonduri importante pentru tine. Apoi, investești și economisești în instrumente pe care le înțelegi.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Au apărut micro-influencerii, care fac bani din promovarea afacerilor locale. Cât pot câștiga
Au apărut micro-influencerii, care fac bani din promovarea afacerilor locale. Cât pot câștiga

Nu trebuie să fii extrem de cunoscut ca să câştigi bani pe reţelele de socializare. Firmele - chiar şi cele mai mari - apelează tot mai des la "nano" şi "micro"-influenceri.

ONG-urile acuză Guvernul că a mărit, iar, subvențiile partidelor politice, pe ascuns
ONG-urile acuză Guvernul că a mărit, iar, subvențiile partidelor politice, pe ascuns

Mai multe ONG-uri și asociații civice acuză Guvernul că a mărit, iar, subvențiile partidelor politice, ”pe ascuns”.

Cum economisim energie electrică în casă. Aparatele consumă și când sunt lăsate în priză, în stand-by
Cum economisim energie electrică în casă. Aparatele consumă și când sunt lăsate în priză, în stand-by

Adrian Chelaru, electrician autorizat, a vorbit la emisiunea „Vorbește lumea”, despre care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică din casele noastre și ce putem face pentru a economisii bani în acest sens.

Rechizitele s-au scumpit în această toamnă. Câți bani scot părinții elevilor din buzunar
Rechizitele s-au scumpit în această toamnă. Câți bani scot părinții elevilor din buzunar

Școala începe în mai puțin de o săptămână, iar magazinele sunt pline de părinți și copii care caută rechizite. Toate s-au scumpit în această toamnă.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.