ONG-urile acuză Guvernul că a mărit, iar, subvențiile partidelor politice, pe ascuns
Mai multe ONG-uri și asociații civice acuză Guvernul că a mărit, iar, subvențiile partidelor politice, ”pe ascuns”.
Premierul Florin Cîțu a declarat în 7 septembrie că s-a aprobat o suplimentare a fondurilor, astfel încât să ajungă la nivelul de anul trecut, la solicitarea Autorității Electorale Permanente.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Astfel, ne arătăm nemulțumirea față de o alocare de aproape 90 de milioane de lei, care suplimentează bugetele deja mari ale partidelor politice” - se arată într-un comunicat al acestor ONG-uri și asociații civice.
Premierul Florin Cîțu declara în 2020 că va tăia subvenția, pentru a face economii substanțiale la bugetul pentru anul următor:
”Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor.”
Cu toate acestea, în luna august a fost înaintată o propunere de majorare cu aproape 100 de milioane de lei.
”Deși Guvernul a renunțat la mărirea subvențiilor, după o solicitare înaintată de EFOR și în urma presiunilor publice, am aflat ieri că va exista această suplimentare, mai ales în condițiile în care nici nu figura în proiectul de OUG disponibil public” - se mai arată în comunicat.
”Expert Forum a arătat că partidele politice au cheltuit în primele șase luni doar jumătate din cele 92 de milioane de lei primite. Astfel, este greu de înțeles la ce vor servi încă aproape 90 de milioane în plus, în condițiile în care nici banii alocați deja nu sunt cheltuiți. De asemenea, am mai arătat că o mare parte din acești bani au mers către presă, pentru promovare, îndepărtându-se de la scopul alocării subvențiilor, care ar trebui să fie dezvoltarea capacității partidelor politice. Reamintim și că principalele partide care primesc bani, PSD și PNL, nu au răspuns cererilor formulate conform legii accesului la informațiile de interes public, prin care am solicitat contractele din subvenții. Acumularea de sume semnificative de către partidele politice până în 2024, la următoarele alegeri, reprezintă un pericol la adresa echilibrului în campaniile electorale, cu impact asupra competiției democratice. ”
Organizații semnatare:
ActiveWatch
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just
Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER
Centrul pentru Studiul Democrației
Centrul pentru Resurse Civice
Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică
CIVICA Iași
Expert Forum
Geeks for Democracy
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Societatea Studențească de Științe Politice
Mircea Kivu, activist civic
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, Florin Cîțu, subvenții, partide, rectificare,
Dată publicare:
08-09-2021 16:47