Cinci pași pentru a începe să economisești inteligent
Dacă ați decis că este momentul să începeți să economisiți inteligent, primul pas este planificarea. Este important să stabiliți de la început obiectivul financiar și să decideți cum folosiți timpul în favoarea voastră.
Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, membru al Asociației Administratorilor de Fonduri , a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani și a explicat cum ar trebui să ne facem un plan de investiții.
Plan de investiții
1. Ne evaluăm situația financiară curentă
2. Ne definim obiectivul financiar
3. Determinam orizontul de timp in functie de obiectivul financiar;
4. Este important să ne înțelegem toleranța la risc
5. Începem efectiv să economisim inteligent
Ștefana Todică: De ce e bine să ne facem un plan pentru a începe să investim?
Dan Popovici: „Cred că în orice domeniu de activitate, în momentul când îți propui să faci ceva, trebuie să ai un plan. Indiferent că vorbim de construcția unei case sau de pornirea unei afaceri, tot la fel în ceea ce privește investiția și economisirea pe termen lung, trebuie să ai un plan, care până la urmă nu este atât de complicat și trebuie să parcurgi o serie de pași. Trebuie spus că nimeni nu economisește de dragul economisirii. Nimeni nu investește de dragul de a investi. Faci aceste lucruri pentru că ai o nevoie și acea nevoie trebuie să fie finanțată prin economiile pe care le faci.”
Ștefana Todică: Cum ar trebui să arate un plan de investiții? Care este primul pas?
Dan Popovici: „Primul lucru, și este extrem de important, este să te uiți la tine în ogradă. Să vezi ce venituri ai, dar mai ales să vezi ce cheltuieli ai. Eu sunt convins că toți oamenii au o serie de cheltuieli lunare care nu sunt neaparat necesare. Sunt cheltuieli pe bază de impuls și de aceea cred că trebuie prima dată să îți faci ordine la tine în portofel, la tine în finanțe, și să încerci să determini care este suma maximă pe care poți să o economisești. Este important să poți să economisești cât mai mult, dar fără să îți afectezi stilul de viață pe care îl ai. O suma de 200, 300 sau 500 de lei, în funcție de veniturile pe care le ai, se poate să nu îți schimbe felul în care trăiești acum, dar poate să fie extrem de importantă peste 10,15 sau 20 de ani. (...) Cel mai mare secret este să te plătești pe tine primul. Nu trebuie să economisești la finalul lunii, să pui banii deoparte, ce ți-a mai rămas, pentru că riscul să nu îți mai rămână nimic este extrem de mare. Trebuie imediat în ziua de salariu.”
Ștefana Todică: Pasul următor este să ne definim obiectivul financiar. De ce e important?
Dan Popovici: „Trebuie să avem un obiectiv. Până la urmă, obiectivul poate să fie pe termen scurt, economisești pentru vacanța din vara următoare, sau pe termen mediu, vrei ca peste câțiva ani să achiziționezi o casă de vacanță sau o mașină mai frumoasă, dar cred că în primul rând trebuie să ne uitam la termen lung. Există o zicală, că cea mai mare cheltuială pe care o faci tu în viața ta nu este cu casa, nu cu mașina, ci este finanțarea traiului bun din momentul retragerii din activitate. (...) Mai ales în cazul tinerilor, timpul este aliatul lor numarul 1 și chiar și cu o sumă mică de bani, dacă ai suficient timp, acea sumă de bani investită lunar într-un instrument potrivit poate să îți aducă o sumă foarte importantă la final. (...) Un alt exemplu pe care îl utilizez destul de des este școala copiilor. În momentul de față întâlnesc multe persoane care se gândesc să îți trimită copilul la o școală în străinătate în momentul în care va împlini 18 ani. Orice școală în străinătate înseamna un efort foarte mare pentru părinți și ai putea ca, de o vârstă fragedă a copilului, să începi să te pregătești pentru momentul în care acel copil va împlini 18 ani.”
Ștefana Todică: Și așa ajungem la următorul punct, orizontul de timp.
Dan Popovici: „În momentul când ne-am definit obiectivul, momentul pensionării sau momentul când îmi trimit copilul la școală, automat știu câți ani am până la acel obiectiv, și atunci definesc de fapt orizontul de timp. Mă ajută extrem de mult de determin în ce instrumente pot economisi. Dacă obiectivul tău este vara următoare, nu poți să economisești într-un instrument cu volatilitate, cu o mișcare a prețului mare, pentru că există riscul ca peste 6 luni să ai o pierdere la acel instrument. Pe de altă parte, dacă ai un orizont de timp lung, de 10,15,20 de ani sau poate chiar mai mult, atunci ar trebui să te uiti către acel instrument financiar care să aibă un potențial de randament cât mai mare. În finanțe există o relație foarte clară între randamentul așteptat și riscul asumat. Cu cât aștepți să ai un randament mai mare, și acest randament mai mare pe termen lung te ajută ca banii tăi să înceapă să lucreze pentru tine, cu atât și riscul e mai mare. Punctul 4 e toleranța la risc. În finanțe, riscul este legat de volatilitate. De mișcarea în sus și în jos a prețului unui activ. Vorbim de un fond de investiții sau de o acțiune sau de o obligațiune, aceste mișcări zilnice ale prețului acestor instrumente sunt determinate în cele din urmă de cerere și ofertă. Trebuie să înțelegem că dacă tu ai un orizont de timp suficient de lung, de 10 ani, pe tine volatilitatea zilnică a prețului nu te afecteaza. Mai mult, aceasta volatilitate devine aliatul tău, pentru că investind lunar o sumă de bani vei cumpăra la prețuri diferite. Pe un orizont lung vei avea un preț mediu care te va ajuta să ai un câștig semnificativ.”
Ștefana Todică: Și cum determinăm această toleranță la risc pe care o avem, extrem de importantă la început, ca să știi în ce instrumente investești?
Dan Popovici: „Chiar dacă mulți oameni la prima vedere spun că au o toleranță ridicată la risc, atunci când sunt investitori, la cea mai mică mișcare a prețului în jos, a valorii portofoliului lor, și în loc să strângă din dinți și să urmărească planul pe care și l-au făcut, aleg să vândă, să părăsească poziția pe care o au în cel mai prost moment. (...) Există o serie întreagă de chestionare pe site-urile de specialitate. Singurul lucru cu adevărat important atunci când completezi chestionarul este să fii cât se poate de sincer. Obiectivul financiar și toleranța la risc duc la ce tip de instrument e bine să alegi, în ce tip de instrument să investești. Eu recomand tuturor celor care vor să facă acest pas să discute cu specialiști, să se ducă într-o sucursală bancară, să vorbească cu un specialist, și înainte să facă acești pași să încerce să înțeleagă, de exemplu, cum funcționează fondurile de investiții.”
Sursa: Pro TV
Etichete: ibani, fonduri de investitii, dan popovici,
Dată publicare:
05-10-2021 20:00