Lecție pentru elevi. Ce-ar putea face dacă ar economisi banii de cafea în fiecare zi
Știați că dacă economisiți în fiecare zi, timp de 10 ani, banii de cafea v-ați putea cumpăra gadgetul sau vacanța favorită?
La această întrebare s-au uitat curioși zeci de elevi de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală. Tinerii și-au dat seama că ar avea bani și de bilete la concerte dacă ar fi mai organizați.
Din păcate însă, şcoala este pe ultimele locuri în topul surselor de informare pentru tineri când vine vorba despre educația financiară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un curs de educaţie financiară la liceu este destul de rar în şcoala românească. Iar cele care sunt, îi cam plictisesc pe adolescenţi. Însă, când sunt puşi în situaţii concrete, practice, tinerii înţeleg mai bine.
Un exemplu banal de economisire a 5 lei pe zi le-a dat idei unora dintre elevi.
Alexia Maria Stan, elevă: "Mi se pare că te ajuta să te dezvolţi mai mult pe plan personal, să-ţi dai seama ce priorităţi ai, ce ar trebui, dacă de exemplu vrei să dai în străinătate la o facultate sau aşa... ar trebui să te gândeşti, păi eu trebuie să strâng bani. Hai să încep de acum."
În plus, un pic de organizare din partea tinerilor i-ar ajuta şi pe părinţi, ca să nu mai vorbim despre efectele bune pe termen lung.
Matei Rotaru, elev: "Majoritatea costurilor le suportă partinții la vârsta asta dar încerc să economisesc şi eu pe cât posibil. Adică îmi place din banii primiţi de sărbători să îi ţin de-o parte pentru o eventuală dorinţă pe termen lung. Dacă tot nu fac rost de bani aş opta pentru un job pe timpul verii"
Astfel de cursuri despre bani şi educaţie financiară au loc săptămâna aceasta în peste 300 de scoli din 50 de oraşe de la noi.
Dana Dima, vicepreşedintele unei bănci comercial: ”Învăţăm în şcoala foarte multe lucruri, dar de fapt este o teorie. Problema noastră, a tuturor românilor este să o punem în practică. 50% din acei bani ar trebui să-i consumăm pe nevoie, 30% pe dorinţe pentru că sunt copii, au dorinţe, şi trebuie să le încurajăm dorinţele şi 20% să reuşim să îi economisim."
România are cel mai mic nivel de alfabetizare financiară din Uniunea Europeană, potrivit rapoartelor recente. Abia săptămâna trecută a fost lansat primul manual gratuit de educaţie financiară pentru liceeni.
Un studiu Erste arata că principala sursă de educaţie finaciara a tinerilor este familia - 95% dintre răspunsuri. Şcoala e doar la cota 9%.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!