Ce este contul Junior Centenar, un program dedicat copiilor încă de la naștere, și cum funcționează
Tot mai mulți părinți se gândesc la viitorul copiilor și fac un plan de economisire pe termen lung, astfel încât la majorat să aibă bani pentru studii sau pentru alte nevoi. Pe piață sunt mai multe soluții dedicate celor mici.
Chiar statul român deschide, de câțiva ani, un cont de economii pe numele fiecărui copil, la naștere. Cum funcționează un astfel de program, aflăm de la Ștefana Todică, la iBani.
Contul Junior Centenar este un program guvernamental. Pe CNP-ul fiecărui copil este deschis automat la Trezorerie un cont de economii, din 2019, fără a fi necesară o cerere din partea părinților.
Cum funcționează acest program
Statul oferă o dobândă fixă de 3% pe an pentru banii puși în acest cont, însă dacă suma depășește 1.200 de lei pe an, statul mai pune încă 600 de lei. Foarte important, acești bani nu sunt impozitați.
Haideți să ne uităm la niște exemple, pentru a vedea cât de avantajos este programul.
Dacă vorbim de un nou-născut, câștigul nu este foarte mare. Dacă depunem lunar 100 de lei, ajungem la 21.600 de lei puși și, la finalul celor 18 ani, putem scoate, în total, cu dobânzi și primele de la stat, în jur 40.000 de lei. Aproape dublu. Problema este că, în toți acești ani, avem inflație, care poate fi mult mai mare decât acest randament.
În schimb, dacă vorbim de un copil de zece ani, vor fi 9.600 de lei depuși până la 18 ani, iar cu dobânzi și primă de la stat ajungem la aproape 16.000 de lei. Deja vorbim de un randament apropiat de inflația actuală, și pare să fie destul de convenabil.
Și cu cât ne apropiem de vârsta majoratului, cu atât este mai avantajos. Puteți apela la acest program, de pildă, și dacă vorbim de un adolescent de 17 ani. La 1.200 de lei depuși, acesta poate primi la majorat 1.836 de lei. Deci vorbim de un câștig de peste 600 de lei, mai mult de jumătate din suma depusă, într-un singur an.
În concluzie, acest program este mai avantajos dacă și copilul este un pic mai mare, peste nouă, zece ani. Abia când împlinește 18 ani se face calculul dobânzilor, iar banii pot fi ridicați doar atunci, nu mai devreme, cu câteva excepții, de exemplu în cazul unor probleme grave de sănătate.
Deși sunt avantaje, puțini români au apelat până acum la acest program. Potrivit estimărilor, sub 3% din conturi au fost și alimentate. Probabil, și pentru că acest program depinde de deciziile politicienilor.
Pe de altă parte, dacă părinții pot economisi mai mult de 100 de lei, ar fi recomandat să aleagă mai multe variante de economisire pentru copii.
Mai toate băncile au conturi de economii sau depozite speciale pentru copii. Unele au comisioane reduse sau chiar zero. Sunt dobânzi de până la 7-7,5% pe an, însă acestea se actualizează de obicei în funcție de contextul economic, așa cum se întâmplă și la credite, iar unele bănci oferă și bonusuri dacă depunerile sunt regulate. Spre deosebire de contul Junior Centenar, banii pot fi scoși oricând și nu se pierde dobânda. De asemenea, mai sunt și asigurări cu o componentă de economisire. Oferă protecție în caz de deces sau în cazul unor boli. Și, sigur că, pentru copii, pot fi investiți bani și în titluri de stat, de asemenea, în acțiuni, sau unii părinți preferă imobiliarele. Câștigurile pot fi astfel mai mari, dar și riscurile.