Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii

×
Codul embed a fost copiat

"Cât am bani, am, văd eu ce fac după" sau "nu știu pe ce s-au dus banii". Auzim des astfel de expresii în jur, însă multe nu au legătură cu cât de mulți sau puțini bani avem, ci pornesc chiar de la personalitatea noastră.

Comportamentul nostru, când vine vorba de cheltuieli, ține și de felul în care suntem fiecare dintre noi, iar asta de vede chiar de la vârste mici.

V-ați simțit vreodată vinovați că ați tot încercat să vă organizați mai bine cu banii, dar nu v-a ieșit? Sau din contră, poate că vă e foarte ușor să renunțați la lucruri și distracții, pentru a ști că aveți ceva bani în cont pentru zile negre.

Și în cazul banilor, la fel ca în alte situații, subconștientul dictează, iar felul în care suntem fiecare dintre noi se modifică destul de greu.

De ce e bine să știm cum suntem? Este, de fapt, primul pas pentru sănătatea noastră financiară. Pentru că atunci când știm ce tendințe avem, unde greșim și unde mai avem de lucrat, putem să luăm măsuri și să ajungem la un echilibru.

Iată care sunt cele patru personalități financiare: cheltuitorul, economul, darnicul și investitorul.

Află ce personalitate financiară ai prin testul iBani:

Cheltuitorul

Îți place să cheltui bani. Pe obiecte, haine, petreceri ori experiențe cu cei dragi, orice te face fericit. Ziua de mâine? Contează mai puțin. Ești și un pic impulsiv... Adică e ceva obișnuit să faci cumpărături pe stomacul gol. Dar riști să cheltui în exces. Plusuri? Există! Nu te stresezi prea mult cu deciziile de cumpărare așa că îți rămâne și mai mult timp să te bucuri de viață.

Sfaturi: Când vrei să cumperi ceva, întreabă-te cât de importantă va fi această achiziție peste un an. Bine ar fi să nu cumperi impulsiv. Ia-ți timp, macar 24 de ore, să te gândești dacă chiar îți dorești și ai nevoie de lucrul respectiv. Urmărește-ți cheltuielile, fă-ți un buget și gândește-te și la viitor. În viață, e bine să fii pregătit și pentru neprevăzut.

Economul

Nu prea lași banii să plece de la tine și știi exact câți ai în cont. Economisești cu orice ocazie și preferi să ai o situație stabilă, prețuiești securitatea financiară.

Nu ai cel mai nou telefon, dar ești pregătit pentru zile negre, când va fi să fie. Nu te poți bucura de prezent, pentru că te gândești mereu la viitor.

Ai, însă, un mare plus: vei fi niciodată prins nepregătit.

Sfaturi: E bine ce faci, dar cu moderație. Stabilește-ți o sumă de cheltuit și pentru distracții. Bucură-te mai mult de prezent!

Darnicul

Ai nevoie de oameni în jurul tău ca de aer. Îți place să oferi și să ajuți aproape pe oricine. Pui familia, părinții și prietenii pe primul loc și ești dispus să dai de la tine, doar că ai tendința să faci asta peste puterile tale. Riști să te extinzi cu cheltuielile mai mult decât poți duce, iar viitorul poate fi o problemă.
Plusuri? Doar dacă mai știi pe cineva tine.

Sfaturi: Pune-ți finanțele în ordine, fă-ți un buget. Achită-ți datoriile. Nu e atât de important să îți impresionezi prietenii. Cei adevărați te vor iubi oricum, iar pentru familie este important și viitorul, securitatea financiară.

Investitorul

Ai cele mai mari șanse să ajungi la prosperitate. Dacă celelalte personalități financiare valorifică distracția, securitatea financiară sau conexiunile cu cei din jur, tu pui preț pe libertatea pe care ți-o oferă câștigurile din investiții. Practic, stai relaxat pentru că faci bani tot timpul.

Îți faci planuri pe termen lung, știi să negociezi bine, dar riști să nu te bucuri de moment pentru că te gândești mereu la profit și la viitor.

Sfaturi: E bine ce faci. Educă-te cât mai mult, dar nu uita să te și bucuri de câștiguri.

În general, nimeni nu este 100% darnic sau 100% cheltuitor, însă tindem să ne apropiem mai mult de o anumită personalitate financiară.

Dar atunci când reușim să ajungem la un echilibru, să avem câte puțin din fiecare, avem și cele mai mari șansă să ajungem la o situație financiară stabilă, să fim pregătiți pentru viitor și avem resurse pentru a ne bucura de prezent.

 

Citește și...
ANALIZĂ iBani. Cum s-a ajuns la criza bancară globală și ce efecte ar putea avea în România
ANALIZĂ iBani. Cum s-a ajuns la criza bancară globală și ce efecte ar putea avea în România

Ultima săptămână a fost de foc pentru sectorul bancar global. După falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, cel mai mare din 2008 încoace, și banca Credit Suisse are mari probleme.  

iBani. Cum putem cumpăra polițe RCA mai ieftine. Metoda prin care putem economisi câteva sute de lei
iBani. Cum putem cumpăra polițe RCA mai ieftine. Metoda prin care putem economisi câteva sute de lei

Asigurările obligatorii pentru mașini s-au scumpit în ultimul an, iar tarifele de referință publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt cu 16% mai mari decât cele din în urmă cu șase luni.  

iBani. Ce ar însemna plafonarea tarifelor RCA. BAAR: „O plafonare nu vine cu nimic bun, mai ales pentru consumatori”
iBani. Ce ar însemna plafonarea tarifelor RCA. BAAR: „O plafonare nu vine cu nimic bun, mai ales pentru consumatori”

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat recent că ia în calcul plafonarea prețurilor pentru asigurările obligatorii RCA, mai ales după scumpirile din ultima perioadă.

 

Recomandări
O locomotivă a lovit un vagon în Gara Galaţi. Patru persoane au fost rănite. Una dintre ele se află în stop cardio-respirator
O locomotivă a lovit un vagon în Gara Galaţi. Patru persoane au fost rănite. Una dintre ele se află în stop cardio-respirator

Un accident feroviar a avut loc, sâmbătă seară, în Gara Galaţi. O locomotivă a lovit violent un vagon de călători. Patru persoane au fost rănite, una dintre ele se află în stop cardio-respirator, iar un alt pasager este încarcerat.  

Putin anunță că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări
Putin anunță că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări

Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Rusia se vrea o țară a războiului. Ce învață copiii la școală: ”Țară-mamă, dă-mi o armă, cheamă-mă să te slujesc!”
Rusia se vrea o țară a războiului. Ce învață copiii la școală: ”Țară-mamă, dă-mi o armă, cheamă-mă să te slujesc!”

Ucraina nu poate începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de arme, inclusiv echipamente grele și avioane de luptă, spune președintele Zelenski. Însă, comandantul armatei ucrainene spune că bătălia pentru Bahmut, în est, s-a stabilizat.