Bani albi pentru zile negre. Cât trebuie să economisim din salariu în fiecare lună pentru a ne asigura o bătrânețe liniștită

×
Codul embed a fost copiat

Pentru o bătrânețe liniștită, economisiți din tinerețe, ne arată rezultatele unui studiu realizat de asociația CFA România.

Pensia de la stat nu ajunge pentru un trai decent, mai ales că populația este deja într-un proces de îmbatrânire. Astfel, ar trebui să economisim măcar 2% din salariu în fiecare lună.

Ștefana Todică: „Cine ne va plăti nouă pensia? Este o întrebare pe care mulți ne-o punem și un subiect despre care discutăm cu invitata mea de astăzi, Alexandra Smedoiu, președinte CFI România. Ce arată datele?”

Alexandra Smedoiu, CFI România: „E o preocupare reală pentru mulți dintre noi. E un fenomen general, nu se întâmplă doar în România, se întâmplă și în cele mai dezvoltate state din Uniunea Europeană și de peste tot în lume. Ceea ce ne pune, bineînțeles, întrebarea ce se întâmplă în momentul în care dezechilibrul acesta dintre cei care muncesc și cei care ar trebui să primească pensia va fi debalansat de balansat în favoarea celor din urmă, adică vor fi mai mulți cei care trebuie să primească pensia. Sigur că statul își propune o politică de protecție socială și statul întotdeauna va susține persoanele vârstnice. Întrebarea este care va fi capabilitatea statului de a susține 100% traiul unei persoane vârstnice în condițiile în care acest dezechilibru va fi din ce în ce mai pregnant, cel de care spunem mai devreme. Și atunci, poate că o variantă mai realistă, să spunem așa, sau poate chiar mai conștiincioasă, ar fi să ne gândim că statul va asigura un venit minim de sub vi subzistență și că este în sarcina noastră să ne asigurăm acel venit suplimentar care să ne asigure un trai confortabil decent după pensionare”.

Pensia de stat, insuficientă la bătrânețe

Ștefana Todică: „E greu să ne gândim la viitor, mai ales atunci când suntem tineri. Dar aș vrea să arătăm acum niște date, pentru că, din informațiile pe care le avem acum, ceea ce vedem este că în momentul în care ieșim la pensie, veniturile noastre scad drastic dacă ne bazăm strict pe modelul actual și iată cum arată, de pildă, o pensie medie și un salariu mediu net în România”.

Citește și
Card
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
"Îmi e frică. Gata! Acum mi-au demonstrat ce putere au”. Gigi Becali, prima reacție după anularea alegerilor prezidențiale

Alexandra Smedoiu: „În momentul de față, ceea ce vedem aici, că pensia este la jumătate. Ne putem aștepta, așadar, să ne scadă veniturile la jumătate atunci când ieșim la pensie? Da, într-adevăr, este un impact destul de mare. Asta înseamnă că automat, de pe azi pe mâine ar trebui să ne obișnuim să trăim cu jumătate din banii respectivi. Am întrebat, i-am întrebat pe români ce cred despre acest aspect și, în plus, care cred ei că este venitul, un venit care să le asigure acest traiect confortabil. Și răspunsul a fost undeva, mai degrabă în jurul valorii de 75% adică șapte. Românii și-ar dori să aibă la pensie cel puțin 75% din ultimul salariu”.

Ștefana Todică: „Care ar fi modelul vostru ideal, astfel încât atunci când ajungem la pensie să primim 75% din salariu. Întreb asta pentru că voi ați făcut și un studiu în acest sens”.

Alexandra Smedoiu: „Într-adevăr, scenariul ideal este o combinație între pensia de stat și economisirea privată. Ce înseamnă această economisire privată? O parte din ea înseamnă pilonul acesta doi, care este o economisire obligatorie. Și este bine că este așa, pentru că practic, statul ne sugerează un comportament care este bună pentru pentru noi. Însă dacă n-ar fi obligatoriu, poate că n-am fi atât de diligent sau consecvent sau nu am pune deoparte lună de lună, așa cum ar trebui. Însă, mai mult decât acest 4,75, probabil din calculele noastre rezultă că ar trebui să avem o economisire privată pe toată durata vieții active, undeva între 6 și 7%, aceasta însă este o medie.O persoană care începe să economisească la 35 de ani, să spunem, va trebui să economisească mai mult de 6,5%”.

Ștefana Todică: „Aș vrea să dăm și un exemplu cât ar însemna acea diferență până la 6,5% Aproape două procente nu. Dacă vorbim, de exemplu, de un salariu net de 10.000 lei, ar trebui să ne gândim până la 200 lei, să-i punem acolo deoparte, pentru pensie”.

Alexandra Smedoiu: „Exact, dar să facem asta timp de cel puțin 35 de ani”.

Ștefana Todică: „Care ar fi instrumentele? Avem o dată pilonul trei și ce altceva?”

Alexandra Smedoiu: „Orice alt instrument de economisire privată, un fond de investiții, de exemplu, chiar și o investiție la bursă sau o investiție într-o obligațiune, atâta timp cât ea rămâne în portofoliul nostru o perioadă foarte lungă de timp. Pe această perioadă lungă de timp se aplatizează, să spunem, eventuale fluctuații care apar în ciclurile economice și pe această perioadă foarte lungă de timp randamentul se compune. Atunci, chiar și cu un nivel mic de economisire, cu 6,5% pot să ajung să asigur 25%, să spunem, din din ultimul salariu pe care l-am avut. Să nu ne gândim la pensie, care la ceva îndepărtat sau care începe să fie relevant în viața noastră de abia la 45 plus. Important este să începem cât mai repede”. 

Articol recomandat de sport.ro
„Eu niciodată n-am făcut asta” Simona Halep s-a destăinuit în premieră despre chestiunea momentului
„Eu niciodată n-am făcut asta” Simona Halep s-a destăinuit în premieră despre chestiunea momentului
Citește și...
România are printre cele mai mari beneficii financiare din UE pentru donatorii de sânge. Mai multe detalii, la iBani
România are printre cele mai mari beneficii financiare din UE pentru donatorii de sânge. Mai multe detalii, la iBani

România are printre cele mai mari beneficii financiare din Uniune pentru donatorii de sânge.

Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii

"Cât am bani, am, văd eu ce fac după" sau "nu știu pe ce s-au dus banii". Auzim des astfel de expresii în jur, însă multe nu au legătură cu cât de mulți sau puțini bani avem, ci pornesc chiar de la personalitatea noastră.

Recomandări
INTERVIU. Fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman: ”Guvernul României trebuie să invoce articolul patru din NATO”
INTERVIU. Fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman: ”Guvernul României trebuie să invoce articolul patru din NATO”

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, spune că ceea ce s-a întâmplat recent în țara noastră reprezintă ”cel mai mare atac hibrid cibernetic pornit de Rusia” împotriva oricărei țări.

DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central

Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale. Biroul Electoral Central a prezentat, sâmbătă, rezultatul final al votării pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din data de 1 decembrie 2024.

Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”
Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a avut ”o discuție aprofundată” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul ultimelor decizii ale Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale din România..