Zeci de sateni au protestat la Hunedoara impotriva amplasarii unui deponeu ecologic intre localitati
Aproximativ 40 de persoane din Bârcea Mare, Bârcea Mică, Băcia, Tâmpa, Peştişu Mare şi Sântandrei au protestat, luni, în faţa sediului Consiliului Judeţean Hunedoara faţa de înfiinţarea unui deponeu ecologic între sate.
Protestatarii s-au adunat, luni după-amiază, în faţa Consiliului Judeţean, care a accesat şi obţinut fonduri europene în valoare de 70 de milioane de euro pentru înfiinţarea unui deponeu ecogic pe o suprafaţă de 27 de hectare, şi au scandat “Nu vrem deponeu”.
“Din câte ştim noi deponeul este prevăzut să depoziteze 100.000 de tone de deşeuri pe an rezultate de pe întreaga suprafaţă a judeţului Hunedoara. În consecinţă volumul depozitului de deşeuri va fi foarte mare, vreo 30 de hectare, şi pericolul de poluare a mediului va fi maxim având efecte asupra sănătăţii locuitorilor. Distanţa faţă de localităţi şi faţa de râurile Strei şi Cerna este mică şi apa poate fi infectată prin pânza freatică şi apa de ploaie care se scuge de pe versanţi”, a spus Voicu Sala, unul dintre protestatari. Potrivit acestuia, afectate de viitorul deponeu ecologic vor fi şi terenurile agricole din apropiere, iar producţia agricolă va fi aproape inexistentă.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Conducerea CJ Hunedoara susţine că deponeul ecologic nu va afecta niciunul dintre localnici. “Proiectul pentru care am accesat fonduri europene în valoare de 70 de milioane de euro prevede un deponeu ecogic de genul celor care se găsesc peste tot în ţările de UE şi care nu va afecta populaţia, apa sau solul cum nu o face nici în alte ţări. Managementul deşeurilor se face pentru aproape 500.000 de oameni din judeţul Hunedoara, iar cu acestă sumă se vor închide iniţial şapte gropi în care se depozitează de zeci de ani gunoi, se vor ridfica cinci staţii de sortare, stocare deşeuri, se va construe deponeul şi se vor achiziţiona utilaje şi maşini necesare desfăşurării activfităţii. Dacă nu facem acest lucru pe bani europeni vom plăti noi închiderea 11 gropi de gunoi în judeţul Hunedoara şi nici nu vom mai putea depozita deşeurile în zonă motiv pentru care populaţia va plăti transportul către gropile ecologice din alte colţuri ale ţării”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.
Protestatarii au obţinut aprobare pentru a picheta sediul CJ Huendoara alte trei zile.