Facturi cu 40 % mai mari la apartamentele din Deva, racordate la sistemul de incalzire centralizat

24-01-2013 13:46

Consum caldura

 La Deva, consumul pentru incalzirea apartamentelor care sunt racordate la sistemul centralizat a crescut cu 40 la suta in luna decembrie, fata de noiembrie.

 Unii dintre abonati au resimtit aceasta crestere si in valoarea facturilor. Au fost insa si facturi de 6 lei, 18 lei sau 56 de lei in cazul persoanelor care au repartitoare si locuinte izolate termic.

Potrivit reprezentantilor Complexului Energetic Hunedoara (Termocentrala Mintia), in noiembrie au fost livrate catre populatie aproximativ 4.000 de gigacalorii, iar in decembrie 6.594 gicacalorii.

"Chiar daca s-a inregistrat o crestere a consumului cu 40 la suta in luna decembrie 2012 fata de luna noiembrie 2012, putem spune ca valoarea facturilor pe care le-au platit oamenii a ramas cam la acelasi nivel cu lunile noiembrie-decembrie 2011, deoarece Primaria Deva subventioneaza gigacaloria. Practic, populatia plateste gigacaloria la pretul de anul trecut, adica 174,17 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, iar restul pana la 239,16 lei pe subventie", a declarat reprezentantul Complexului Energetic Hunedoara, Dana Dinulet.

Jumatate din cele aproximativ 20.000 de locuinte din Deva sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire si sunt dotate cu repartitoare, motiv pentru care valoarea facturilor la incalzire variaza in functie de cat de cald este in locuinta.

Persoanele care au repartitoare si locuinte izolate termic platesc mai putin

Cresterea de 40 la suta in decembrie 2012 fata de noiembrie a fost resimtita doar de unele familii care nu au repartitoare.
"Spre exemplu, am inregistrat o factura de 6 lei pe decembrie in cazul unei persoane care locuieste intr-o garsoniera, intr-un bloc izolat termic, are repartitor si ajunge acasa seara tarziu, insa avem si garsoniera in care locuiesc trei persoane si care au factura la incalzire, pentru decembrie, de 294 de lei. La trei camere, avem un minimum de 56 de lei pentru doua persoane si maximum de 253 de lei", a declarat vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor de Locatari din Deva, Patru Miclaus.

Potrivit acestuia, facturile pentru ianuarie ar trebui sa se mentina la nivelul celor din decembrie.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO