Protest inedit pe trecerea de pietoni. Angajatii termocentralei Mintia din Hunedoara, nemultumiti de noile contracte de munca

Ultima actualizare: 07-08-2014 07:07

Protest zgomotos luni dimineata la Mintia, in judetul Hunedoara, unde 300 de angajati de la termocentrala au traversat DN7 pe zebra, timp de o jumatate de ora, dus-intors.

Oamenii sunt nemultumiti de noul contract colectiv de munca, prin care pierd sporuri salariale in valoare de 500 de lei. In plus, programul de lucru o sa se reduca la numai patru zile pe saptamana.

Peste 300 de angajati ai Termocentralei de la Mintia au refuzat luni dimineata sa inceapa lucrul si au iesit la protest. Timp de o jumatate de ora, au traversat incontinuu pe zebra, drumul national 7. Muncitorii sunt nemultumiti de faptul ca salariul lor se va diminua considerabil, odata cu pierderea sporurilor si reducerea numarului de ore lucrate saptamanal.

Ionel Ticula, liderul de sindicat: “Principala si cea mai mare revendicare care ne-a adus in situatia de astazi este in primul rand diminuarea din contractul colectiv de munca, care vineri s-a depus la ITM. Forta de munca, daca o luam din punct de vedere al impactului social, este iesirea la pensie pe cale naturala in zece ani.

Odata cu noul contract colectiv de munca, salariul angajatilor de la Termocentrala Mintia se apropie de salariul minim pe economie.

Vor sa diminueze timpul de lucru de la cinci zile, la patru zile, care e semnat in contractul colectiv de munca. Administratia poate sa ia aceasta masura, insa noi nu suntem de acord. Inseamna automat o diminuare a salariului efectiv, 4 bonuri pe luna, plus alte drepturi pe care le-am pierdut”, spune Valentin Dumitrache, protestatar.

Liviu Sindrea, protestatar:Nu am cerut nici demisia lui Ponta, nici demisia guvernului, am cerut sa traim si noi, sa avem unde munci, sa avem ce pune pe masa la copii.

In timpul protestului, traficul rutier a fost deviat pe o ruta ocolitoare. In cele din urma, muncitorii s-au mutat in curtea termocentralei, unde au continuat sa se manifeste zgomotos. Complexul Energetic Hunedoara are 6.500 de angajati, iar la Termocentrala de la Mintia lucreaza 1.300 de oameni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO